Navigatie overslaan

Bescherm boomrijen beter

Water Natuurlijk Hollandse Delta pleit voor een betere bescherming van boomrijen en extra aanplant van bomen als klimaatmaatregel. In een brief wordt aan de 13 gemeenten in het waterschap gevraagd zich hiervoor in te zetten. Eerder al werd het waterschap Hollandse Delta geadviseerd dit te doen. Uit de acties van Water Natuurlijk voor een beter boombeheer kwam de noodzaak hiertoe naar voren.

Sommige bomen zijn vogelvrij

Rijen populieren en wilgen langs wegen en watergangen kunnen vaak zonder meer worden gekapt. Ze worden juridisch niet of nauwelijks beschermd. Dat is onterecht vindt Water Natuurlijk. De bomen zijn op zichzelf al waardevol, maar in een rij vormen ze een belangrijke ecologische verbinding voor insecten, vogels en vleermuizen. Bij kap van een rij wordt deze verbinding vernietigd. Het is dan ook van belang om de rij duurzaam in stand te houden en langjarige plannen te maken voor de vervanging van individuele bomen in de rij.

De afgelopen jaren zijn veel van dergelijke boomrijen verdwenen uit het gebied van de Hollandse Delta. Zo werd vorige zomer nog een rij van 120 populieren gekapt bij Oude-Tonge. Uit een door WN georganiseerde petitie en een enquĂȘte kwam naar voren dat velen zich betrokken voelen bij bomen en boomrijen voor natuur en landschap en zij dit zeer waardevol vinden. Gemeenten wordt dan ook gevraagd om een betere bescherming hiervan.

Extra aanplant bomen

Extra bomen planten helpt bij de aanpak van het klimaatprobleem. Bomen nemen CO2 op en leggen dit voor langere tijd vast in hun stam en takken. Water Natuurlijk pleit dan ook voor meer bomen.

Met name langs dijkwegen waar de afgelopen decennia heel veel boomrijen zijn verdwenen is ruimte voor extra aanplant. Als hier wordt gekozen voor knotbomen dan hoeft dat geen probleem te zijn voor de veiligheid van dijken en er ontstaat een stroom van duurzame biomassa, omdat het takhout van deze bomen iedere 3 tot 4 jaar kan worden geoogst.

Water Natuurlijk vraagt de gemeenten zich in samenwerking met het waterschap en de lokale natuur- en landschapsorganisaties in te zetten voor extra aanplant.

Joost Kievit MSc

VRIEND WORDEN?

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring