Navigatie overslaan

1139 bomen kappen?

(bericht van RTV RIJNMOND)
De plannen voor de kap van ruim elfhonderd bomen, 1139 om precies te zijn, op Goeree-Overflakkee zorgen voor veel protest. Waterschapspartij Water Natuurlijk heeft al meer dan veertienhonderd handtekeningen opgehaald tegen de megakap. Het gaat om een bomenrij langs het Volkerak tussen Ooltgensplaat en Oude-Tonge.

Volgens het Waterschap Hollandse Delta zijn de bomen niet meer gezond. Onzin, vindt fractievoorzitter Anne Mollema van Water Natuurlijk. “Het is niet te zien, er vallen amper takken af en de wind staat altijd landinwaarts, dus er is ook geen risico dat er takken op het fietspad terecht komen.”

De populieren zijn vanuit de hele omgeving te zien. Ze werden geplant kort na de watersnoodramp. “Het zijn platanen die hier echt thuishoren”, legt afdelingsvoorzitter Joost Kievit uit. “Ze kunnen heel goed tegen de zeewind en zijn ook speciaal geplant om de wind te breken voordat hij aan land komt.”

Onzorgvuldig

Beide heren pleiten voor een beter bomenbeleid bij het waterschap. Ze vinden dat er onzorgvuldig omgegaan wordt met de bomen die in het beheer zijn van Hollandse Delta. Mollema: “Geen enkele boom heeft het eeuwige leven, dus maak nou een plan om ze langzaam te vervangen. Dan blijft de ecologische waarde, de biodiversiteit en de landschappelijke waarde op lange termijn behouden.”

Eerder gingen al dik honderd bomen in de buurt van Oude-Tonge tegen de vlakte. Volgens Kievit een ramp voor de vleermuizen die de bomen gebruikten als rust en verblijfplaats. “Ook deze rij is heel belangrijk voor de vleermuizen, dus hij moet absoluut overeind blijven!”

De petitie wordt tijdens de eerstvolgende vergadering van het waterschap op 27 november overhandigd.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring