Navigatie overslaan

Iedere Haagse wijk een eigen "hofvijver"

De afgelopen jaren is Den Haag een aantal keer flink getroffen door hevige hoosbuien. Met kelders die vollopen, straten die onder water staan, trams die uitvallen en auto’s die vastzitten in tunnels als gevolg. Door klimaatverandering gaan hevigere regenbuien veel meer voorkomen. Volgens de recent ontwikkelde ‘neerslagindex’ van de TU Delft heeft Den Haag van alle provincie hoofdsteden het meest te lijden onder extreme neerslag. Vooral omdat Den Haag een van de meest versteende steden van het land is. Wat kunnen we er tegen doen?

Waterschapspartij Water Natuurlijk wil dat water beter kan worden opgevangen in de stad. Het rioolsysteem vergroten kost te veel geld en helpt niet tegen piekbuien. “Wat helpt is simpelweg minder stenen en méér water en ook tijdelijke opvangplekken voor water te maken. Zoals bredere sloten, groene daken en ook extra vijvers in woonwijken” zegt Marcel Belt, lijsttrekker van de partij Water Natuurlijk bij de komende waterschapsverkiezingen. “Rotterdam kent z’n waterpleinen, in hofstad Den Haag kunnen de extra waterplekken gaan leven onder de naam ‘hofvijvers’. Iedere Haagse wijk een eigen hofvijver(tje)!”, aldus geboren Hagenaar Belt.

Water Natuurlijk zat de afgelopen 4 jaar in het bestuur van waterschap Delfland. Mede daardoor is er een ‘Klimaatadaptatie’ subsidie gekomen. Door de subsidie konden schoolpleinen en tuinen van stenen worden ontdaan en groene daken op flats, schuren en bedrijfspanden worden aangelegd. “Daar willen we de komende jaren mee door gaan want mede hierdoor worden veel meer mensen bekend met de oplossingen voor het waterprobleem” zegt Belt. “Daarnaast willen we veel actiever met gemeenten samen werken om veel meer stenen d’r uit en planten d’r in te krijgen”.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring