Molens, gemalen en sluizen open voor publiek!
Water Natuurlijk wil dat waterschapserfgoed wordt behouden en toegankelijk is
Vraag een willekeurige passant om het Nederlandse polderlandschap te tekenen en hij of zij zal zeker een molen op papier zetten. Logisch, want van oudsher sieren diverse prachtige molens het Nederlandse landschap. Elke molen heeft een eigen functie. De één vervaardigt meel of olie, de ander zaagt hout, maar de meeste zijn gebouwd voor het waterbeheer.
Het eeuwenoude unieke polderlandschap met z’n molens wil Water Natuurlijk behouden en versterken. Niet alleen vanwege natuur, landschap, en recreatie, maar ook omdat ze de geschiedenis van het waterbeheer vertellen. Gelukkig zijn er in Delfland nog hele fraaie polders waar het authentieke cultuurlandschap bewaard is gebleven, soms dichterbij dan u denkt.
Bijvoorbeeld in Schipluiden. Hier kan elke molenliefhebber zijn hart ophalen door een bezoek te brengen aan de Groeneveldse molen in de gelijknamige polder. De molen heeft tot en met 1960 uitsluitend met windkracht de polder drooggehouden. Door de opkomende tuinbouw voldeed de windbemaling niet meer en is er naast de molen een vijzelgemaaltje gebouwd, aangedreven door een dieselmotor. De molen raakte ernstig in verval, tot het hoogheemraadschap van Delfland de molen kocht. Door goed samenspel van waterschap en andere overheidsinstanties slaagde men er in de molen te restaureren. Nu pronkt de molen weer en kan hij worden bezocht.
Ook in de Plaspoelpolder van Rijswijk heeft een molen gestaan, deze zette het water over op de Spieringswatering. Tegenwoordig heeft het moderne broertje van de molen deze taak overgenomen; het gemaal. De kracht van de wind is vervangen door een elektromotor, maar dat maakt de prestatie niet minder indrukwekkend. Dit gemaal zorgt ervoor dat de Plaspoelpolder èn de Schaapweipolder wordt bemalen. Samen is dat een gebied van 755 voetbalvelden groot! Heeft het gemaal hulp nodig, dan kan de dieselmotor direct worden aangekoppeld. In 1996 heeft het hoogheemraadschap deze motor gemoderniseerd. Ook dit gemaal is regelmatig voor publiek geopend, bijvoorbeeld op de Nationale Molen & Gemalendag en Open Monumentendag.
De Groeneveldse molen en het gemaal van de Plaspoel- en Schaapweipolder zijn slechts enkele voorbeelden van ons water erfgoed. Water Natuurlijk vindt het belangrijk dat dit erfgoed toegankelijk blijft, of gemaakt wordt, voor het publiek. Het is een schitterende ingang om mensen bewust te maken van het belang van water en van het feit dat het houden van droge voeten niet vanzelf gaat.
Water Natuurlijk heeft zich de afgelopen jaren onder andere ingezet om het polderlandschap in de Bergboezem Berkel in stand te houden en de Monsterse sluis in Maassluis te heropenen: beide zijn gelukt! Wilt u blijven genieten van molens, gemalen en ander water gerelateerd erfgoed? Vindt u het ook belangrijk dat het polderlandschap behouden wordt? Stem dan bij de waterschapsverkiezingen op 20 maart Water Natuurlijk!