Navigatie overslaan

Generatietoets en aanpak rivierkreeften

De motie Generatietoets van Ide Opdam haalde het helaas niet. Doel is om besluiten van Delfland te voorzien van een generatietoets om net als bij ‘Water en Bodem sturend’ problemen niet af te wentelen op toekomstige generaties. Gevraagd werd aan het college om:

  • Begin 2025 met een voorstel te komen waarin beschreven staat in welke vorm de generatietoets het beste uitgevoerd kan worden.
  • De generatietoets een plek te geven in het besliskader van het Hoogheemraadschap van Delfland en.
  • In samenspraak met jongeren, te verkennen hoe de generatietoets vorm te geven.

Heel feitelijk helpt een generatietoets bij het inzichtelijk maken van mogelijke afwenteling. Het is overigens niet zo dat een generatietoets automatisch voorkómt dat er (negatieve) afwenteling plaatsvindt.

De dijkgraaf gaf aan dat ze dit al deden maar kon desgevraagd geen concrete voorbeelden geven.
In het Waterschap Vechtstromen hebben ze een uitgebreid voorstel gemaakt over de invoering van de generatietoets. Het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard heeft een startnotitie waarin staat dat ze de generatietoets gaan testen op een casus om zo de meerwaarde voor een waterschap te bepalen. In de Tweede Kamer zijn er ook initiatieven genomen, de Deltacommissie is een toets aan het ontwikkelen etc. Echter ons college wil er niet aan. Jammer, maar we laten het idee nog niet los.

Onze, door Marcel Vissers opgestelde, motie Financiële middelen aanpak rivierkreeften, haalde het wel. Doel daarmee is dat er geld wordt gereserveerd om de Amerikaanse rivierkreeft te bestrijden. Als we wachten op het ministerie van LVVN, dan groeit de populatie, met schade aan de waternatuur. Investeringen in biodiversiteit zoals natuurvriendelijke oevers en vissenbossen en dergelijke, zijn dan niet meer effectief.

Meer actie voor schoner water

Het water in Delfland is nog steeds vervuild met bestrijdingsmiddelen, meststoffen en zware metalen. Dat blijkt duidelijk uit de Waterkwaliteitsrapportage en de Voortgangsrapportage Waterkwaliteit 2023. Minder duidelijk is welke acties het college onderneemt om dat te verbeteren. Daarom heeft Water Natuurlijk samen met de andere progressieve fracties een motie* ingediend die het college oproept te komen met een actieplan om de waterkwaliteit te verbeteren en de inzet van Delfland te kunnen verantwoorden. De wens om meer inzicht te krijgen in de maatregelen werd gelukkig breed gedeeld in de Verenigde Vergadering van 30 mei 2024. De hoogheemraad heeft daarop toegezegd volgend jaar in de voortgangsrapportage wel concrete acties op te nemen en nog voor de zomer met een brief te komen waarin wordt toegelicht wat de huidige en voorgenomen maatregelen zijn. We zijn blij met deze toezeggingen en hebben in afwachting van deze brief onze motie aangehouden. In de commissie Waterkwantiteit en Waterkwaliteit van 25 juni 2024 zal hier verder over worden gesproken.

Een andere forse bedreiging voor de waterkwaliteit is de invasieve Amerikaanse rivierkreeft, die inheemse waterplanten en waterdieren opvreet. We hebben daarom samen met andere fracties een amendement ingediend om niet alleen de in 2024 aangelegde maar alle natte ecologische zones binnen Delfland beter te beschermen tegen vraat van rivierkreeften. Dit voorstel werd in de Verenigde Vergadering met een ruime meerderheid aangenomen.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring