Verminderen van verharding en vergroten van waterbergend vermogen op bedrijfsterreinen en in glastuinbouwgebieden helpen om wateroverlast bij stortbuien te voorkomen. Net als uiteraard het verminderen van tegels in tuinen en woonstraten.
In de voorgenomen aanpassing van de waterschapsverordening worden de bedrijven zoals de glastuinbouw verplicht te zorgen voor watercompensatie als het oppervlak dat verhard is toeneemt. Met andere woorden: verdere verharding mag niet leiden tot een grotere kans tot wateroverlast.
Er zijn echter twijfels of het nieuwe beleid er niet onbedoeld toe zal leiden dat ongebruikte oude kassen juist langer blijven staan. Daarom is het goed dat het college gehoor geeft aan de wens van meerdere partijen om nog eens goed naar de effectiviteit en helderheid van de voorgenomen maatregelen te kijken en met belanghebbenden te overleggen. Besluitvorming over dit onderdeel van de waterschapsverordening wordt daarom verplaatst naar de Verenigde Vergadering van april. ¨ .
Diverse andere wijzigingen van de waterschapsverordening kregen unanieme steun van de Verenigde Vergadering. Water Natuurlijk heeft bij de bespreking in de commissie bepleit om het gebruik van blusschuim met PFAS bij calamiteitenoefeningen helemaal te verbieden. Het college zal daar in een brief over aanpak van PFAS op terugkomen.