Met de presentatie "Waterkwaliteit & Sturen met water: Wat valt er te winnen?" probeert Delfland met een integrale bedieningsstrategie manieren te vinden om het watersysteem optimaal te sturen. Dat betekent dat er inzichtelijk wordt gemaakt hoe we van, het van oudsher ontworpen, peilbeheer meer gaan naar een systeem waarbij duidelijk wordt hoe verschillende doelen elkaar kunnen versterken of in de weg zitten. Te denken valt aan doelen zoals; waterveiligheid, duurzaamheid, zoetwatervoorziening, het voorkómen van wateroverlast, het faciliteren van vismigratie of het bevorderen van de waterkwaliteit. Dit kan Delfland helpen om de waterkwaliteit te verbeteren.
.
Lang werd gesproken over de afhandeling van twee moties over: meer en sneller analyseren en het versterken van de handhaving bij de glastuinbouw waar nog steeds forse overschrijdingen worden geconstateerd. Er wordt pas gehandeld als de norm 100X wordt overschreden. Daarover heeft Water Natuurlijk al meerdere malen vragen gesteld. In maart komt daar een antwoord op.
Ook bij de opties ter bescherming van de natte ecologische zones (NEZ) tegen vraat van Amerikaanse rivierkreeften is het doel om de ecologische waterkwaliteit te verbeteren. Er lag een gedegen voorstel om vanaf 2026 te investeren in de bestrijding van de rivierkreeften, maar Water Natuurlijk wil dat er ook al 2025 hiermee begonnen wordt en dat de rekening toch vooral ook door het ministerie van LVVN betaald wordt want zij zijn systeemverantwoordelijke.