Navigatie overslaan

Water Natuurlijk wil actie met het actieplan Kader Richtlijn Water (KRW)

De Kaderrichtlijn Water (KRW). Daar kun je bijna niet omheen in het nieuws. Op 30 januari (commissie) en 19 februari werd dit onderwerp besproken in het Algemeen Bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). In de commissievergadering heeft Water Natuurlijk haar grote zorgen uitgesproken.

Voor Water Natuurlijk is de KRW één van de meest belangrijke onderwerpen in deze bestuursperiode vertelde woordvoerder Wyke Smit in de vergadering van het Algemeen Bestuur van 19 januari. In de vergadering werd het Actieplan KRW 2025 behandeld. Een goede waterkwaliteit is een voorwaarde voor een goede leefomgeving, onze gezondheid en de natuur. Dát is voor ons de reden, om de Kaderrichtlijn waterdoelen te halen: niet omdat het moet maar omdat we het willen: schoon water achterlaten voor generaties na ons.

Daarnaast zijn er nog twee belangrijke redenen om alles op alles te zetten:

  1. De kosten zullen alleen maar toenemen als we dingen voor ons uitschuiven. Stoffen die eenmaal in het water beland zijn, zijn er (zoals we nu ook zien met historische vervuilingen!) verdraaid lastig weer uit te halen. Laten wij niet de generatie zijn die voor volgende waterschapsbesturen nieuwe historische vervuiling veroorzaken
  2. We lopen het risico op een levensgroot juridisch probleem. Als wij niet kunnen aantonen dat we alles binnen onze macht hebben gedaan om te zorgen voor het halen van de Kaderrichtlijn Water dan gaat zoals ze dat dan noemen alles “op slot”. Niet omdat er sprake is van juridificering maar omdat we te dicht bij het randje van wel/ niet halen blijven lopen in plaats van er van verder vanaf gaan door meer inspanningen.

Er ligt een tussenevaluatie, een risicoanalyse, een voortgangsrapportage en andere stukken, onderzoeken en studies die ons richting geven en verder helpen. Ook een juridisch advies van de universiteit Utrecht helpt ons. Onze inbreng in de commissie was kritisch, maar vanuit de insteek: hoe kunnen we het samen WEL voor elkaar krijgen.

Het actieplan spreekt met enig enthousiasme over ‘halverwege de planperiode”. Maar we zitten halverwege de tweede extra periode van 6 jaar na de oorspronkelijke implementatiedatum (2015). In voetbaltermen: we zijn aangeland halverwege het tweede kwartier van de verlenging (de 112e minuut zeg maar), en kijken tegen een achterstand op. Dit gaat er echt om spannen. We zijn er nog niet. Dat komt niet omdat er niet hard gewerkt is tot nu toe. En ook niet omdat we niet al veel resultaten wél bereikt hebben. Maar wel teveel gescheiden van “ander regulier waterschapswerk”. Ons eigen (juridisch) instrumentarium is onderbelicht gebleven vanuit de gebiedsgerichte focus die we hadden en hetzelfde geldt voor onze eigen Rioolwater Zuiveringsinstallaties (RWZI's) voor een aantal stoffen.

De kritische vragen van ons en anderen in de commissie hebben geleid tot extra stukken, waaronder een tijdlijn wanneer wat nog moet/kan/komt en een onderzoek hoe er geïntensiveerd en versneld kan worden. Het gevoel van urgentie dat Water Natuurlijk en ook andere partijen in eerste instantie misten, was duidelijk overgekomen.

Water Natuurlijk heeft met twee moties (hier en hier) gevraagd om op deze onderwerpen te versnellen. Beide moties werden aangenomen. We willen spoedig een Actieplan 2.0: op de eerste vergadering na de zomervakantie of zoveel eerder als mogelijk. Met die kanttekening heeft ook Water Natuurlijk het voorliggende actieplan (‘1.0’) goedgekeurd.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring