Weliswaar streeft ook dit kabinet naar afbouw van de gaswinning , maar het gevaar is nog niet geweken, juist nu de grote gaswinning in Groningen is gestopt. Om die reden verzetten de betrokken gemeenten (Woerden, Bodegraven-Reeuwijk) en provincies (Zuid-Holland en Utrecht) zich hier al langere tijd tegen en is er een stichting van betrokken burgers actief (www.laatwoerdennietzakken.nl). Op de site van die stichting vindt je ook veel informatie over de situatie en over de stappen die men neemt en de juridische successen die al bereikt zijn.
HDSR heeft hier een belang en positie in, omdat boringen leiden tot bodemdaling en ook schade aan de voorzieningen van HDSR zelf kunnen veroorzaken. Om die zelfde reden heeft bijvoorbeeld het waterschap Friesland (die ook te maken hebben met gaswinning uit kleine velden) inmiddels al beleid bepaald dat vanuit het waterschap aldaar geen medewerking wordt verleend aan olie- en gaswinning.
Voor onze West-Utrechtse fractieleden Gerda Oskam en Klaas Werkhorst reden om ons waterschap schriftelijke vragen te stellen. De inzet van Water Natuurlijk is dat HDSR hier voor eenzelfde beleid en positie kiest naast de andere overheden en de stichting van de betrokken burgers staat.
Uit de beantwoording van HDSR blijkt dat HDSR zet er zich ambtelijk en bestuurlijk voor in zet om zo vroeg mogelijk betrokken te zijn bij
ruimtelijke ontwikkelingen om de waterbelangen zo goed mogelijk in de plannen terug te laten komen. HDSR kijkt onder andere naar de effecten op waterkwantiteit, waterkwaliteit, klimaatadaptatie en ook de effecten op bodemdaling. Bij gaswinning is bodemdaling dus 1 van de aandachtspunten. Een toename van de bodemdaling, en met name ongelijkmatige bodemdaling, heeft negatieve effecten op het watersysteem (misschien is het nodig om kunstwerken en ) en wil HDSR dan ook voorkomen.
Toch wil HDSR nog geen standpunt innemen. Dat steekt mager af tegen de positie van de betrokken gemeenten (Bodegraven/Reeuwijk en Woerden) en de beide provincies (Utrecht en Zuid-Holland) die zich allen publiekelijk tegen de plannen voor gaswinning hebben uitgesproken. Vandaar dat Gerda Oskam, mede namens commissielid Klaas Werkhorst, in de vergadering van het Algemeen Bestuur van 19 februari nogmaals deze kwestie aan de orde stelde.
Helaas wilde het college nog altijd geen standpunt innemen. We zullen in de fractie bespreken of Water Natuurlijk in de volgende vergadering hierover een motie indient. Wordt vervolgd dus!