Navigatie overslaan

Water Natuurlijk op libellenexcursie

Op 23 augustus gingen Els Otterman en Wyke Smit op libellenexcursie georganiseerd door de Vlinderstichting in het Woldlakebos (Overijssel). Het woei flink (tegen) en er kwam een bui over op de fiets van Steenwijk naar het bos dus we waren benieuwd of er íets zou vliegen?

In het bos was het echter beschut en kwam de zon door.

Het Woldlakebos, onderdeel van het nationale park Weerribben-Wieden, is een uniek moerasbos, waar veel libellen voorkomen, waaronder de zeldzame Kempense heidelibel. Libellen zijn onderverdeeld in twee groepen, de echte libellen en de waterjuffers. Echte libellen hebben een stevigere bouw en zijn meestal groter dan de waterjuffers. Waterjuffers zijn over het algemeen kleiner dan de echte libellen en vouwen hun vleugels boven hun lijf op. Hun ogen staan aan weerszijden van de kop.

Als er veel verschillende soorten libellen op een plek leven, is dat een teken van goede waterkwaliteit. We hebben heel veel gezien: verschillende soorten heidelibellen (waaronder veel Kempense), bruine glazenmaker, paardenbijter, blauwe glazenmaker, oeverlibel, pantserjuffer, winterjuffers, lantarentje… Langzaam aan gingen we ze steeds beter herkennen (voor Wyke was het oude kennis uit haar tijd bij de NJN Jongeren en Natuur! Ga mee naar buiten met de NJN die weer wakker geschud werd).

Er waren deelnemers van alle leeftijden, ecologen van adviesbureaus, gepensioneerden, een promovenda die samenwerkt met Natuur en Milieu aan het project Water op de kaart | Natuur & Milieu (natuurenmilieu.nl). Erg leuk om er zo eens samen in te duiken!

Wintertip: digitale cursus libellen herkennen van de Vlinderstichting. De Vlinderstichting zoekt altijd mensen die meewillen doen met het monitoren van (onder andere) libellen., zie De Vlinderstichting | Flextellingen

Een Kempense Heidelibel in Overijssel

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring