Navigatie overslaan

Algemene beschouwingen: onze inbreng en opbrengsten

Op 10 juli stond vooruit kijken centraal in het algemeen bestuur. Dit aan de hand van meerjarenverkenning. Wat vinden we belangrijk en welke opbrengsten bracht het?

Onze inbreng

Voorzitter,

Er is weer veel werk verricht om vandaag de Meerjarenverkenning te kunnen bespreken. Onze dank voor het geleverde werk. De stukken zijn prettig leesbaar en aantrekkelijker geworden door gebruik van meer foto’s. Wat ons betreft mag dit meer, maar ook meer kaarten en grafieken gebruiken in de financiële stukken. Dit helpt om beter uit te dragen wat het waterschap doet voor haar inwoners, bedrijven, boeren en de natuur. Wil het Dagelijks Bestuur dit oppakken?

Voorzitter,

voor de algemene beschouwingen willen wij als Water Natuurlijk onze drie belangrijke speerpunten voor deze bestuursperiode tegen het licht te houden, te weten:

  • het behalen van de Kaderrichtlijn Water in 2027.
  • Meer water vasthouden
  • Eerlijk verdelen van de lasten.

We gaan in de komende vier jaar belangrijke stappen zetten om deze doelen te behalen.

Zo gaan we € 185 miljoen uitgeven om ons water schoner te maken. Zodat we ook kunnen voldoen aan de Europese watereisen uit de Kaderrichtlijn Water. Er is al veel over gezegd tijdens de behandeling van het voorstel. Dat ga ik niet herhalen. Het maximaal haalbare wordt gedaan. Maar we moeten constateren dat we daarmee de KRW doelen nog niet halen en dat baart ons zorgen. Rechtszaken worden er al gevoerd. We hopen dat we een keer helderheid gaan krijgen over wat er verboden kan worden. En of het DB dan een Plan B heeft om beperkingen zo snel mogelijk op te lossen. Eerdere vragen leverden nog geen antwoorden op.

Voor meer water vasthouden hebben we in het voorjaar afspraken gemaakt over wat we belangrijk vinden bij het zorgen voor een goede, gezonde en toekomstbestendige grondwaterbalans. Het beleidskader is stap 1, nu snel doorpakken naar acties en maatregelen.

Wij hadden graag gezien dat de bijdrage voor ingezetenen het afgelopen jaar was gedaald. De meerderheid van dit Algemeen Bestuur wilde wat anders. Alleen boeren zijn een stuk minder gaan betalen. En dat huurders relatief gezien het meeste zijn blijven betalen. Dat gaat de invoering van het nieuwe belastingstelsel vanaf 2026 niet makkelijk maken, kan ik nu al wel zeggen.

We hebben in ieder geval vandaag wel bereikt dat alle kwijtscheldingsmogelijkheden voor inwoners worden ingezet.

Voorzitter,

Voor de komende jaren zien we als Water Natuurlijk 2 belangrijke opgaven, namelijk de woningbouwopgave en klimaatrobuust maken van ons gebied.

Er worden in de komende jaren veel plannen gemaakt voor grootschalige woningbouw in Drenthe en Twente. Dit vraagt een actief waterschapsbestuur, die aan de regietafel stevig invulling geeft aan water en bodem sturend. Proactief, samen met gemeenten en provincies beleid en plannen ontwikkelen. Water kan niet het sluitstuk zijn in het proces. Daar moet het mee beginnen. We zijn benieuwd of het DB en de andere fracties onze visie delen.

Het klimaat verandert en het wordt steeds warmer. Het is bittere noodzaak dat we meer water gaan vasthouden in onze ondergrond, beken en sloten. Maar er moet ook actie in het stedelijk gebied worden genomen om onze steden leefbaar te houden. Deze meerjarenverkenning stelt weinig geld beschikbaar voor meer groen en water in de stad. Wij wachten met spanning de plannen voor klimaatrobuust Vechtstromen af.

Voorzitter,

Ten slotte nog drie laatste punten van zorg.

Allereerst de langzame toename in participatiebanen, wij zouden graag een schaalsprong zien. We vragen om actie waar mogelijk.

Ten tweede de weinige middelen die in deze MJV zijn opgenomen voor vergroening. Zeker in verhouding tot het jaarlijks budget van € 600.000 waar we mee begonnen. Het waterschap heeft als partner in het Deltaplan Biodiversiteitsherstel een aantal beloften gedaan. Wij willen dat het waterschap deze gewoon kan en blijft nakomen. We horen graag van het Dagelijks Bestuur of deze beloften worden nagekomen. Zeker in het licht van het feit dat het in Europa nergens zo slecht gaat met de biodiversiteit als in Nederland. Momenteel nog maar 15% over is van de inheemse planten- en diersoorten die we in 1900 hadden. En of er zoals vastgelegd in de vergroeningsstrategie nog steeds ook in vergroening wordt geïnvesteerd vanuit de investeringsprojecten. We overwegen in tweede termijn een motie in te dienen om te zorgen dat er een vergroeningsprogramma is, waarmee het waterschap haar beloften nakomt.

Ten derde hebben we zorgen over gebrek aan procesregie. We worden als Algemeen Bestuur nog niet altijd tijdig betrokken bij nieuwe ontwikkelingen en de besluiten uit de bestuursagenda. We hebben afspraken gemaakt over het werken met start- en voortgangsnotities. En pas daarna te gaan werken aan een bestuursbesluit. Dan is het vreemd dat bij de recreatievisie er zowel een voortgangsnotitie als de visie op hetzelfde moment worden behandeld. Dat is de verkeerde volgorde. We verwachten dat het Dagelijks Bestuur de handschoen oppakt en het na de zomer beter zal verlopen.

Voorzitter,

We zitten in dynamische tijden. Er staat ons veel werk en belangrijke besluiten te wachten. Ik wens dan ook het dagelijks bestuur, de organisatie en ook ons als Algemeen Bestuur veel wijsheid en daadkracht toe.

Onze opbrengsten

Het Algemeen Bestuur heeft afgelopen week besloten om in de komende 3 jaar 185 miljoen te investeren in onze rioolwaterzuiveringen. Hiermee maken we ons water een stuk schoner, waardoor dieren en planten beter kunnen leven. Daarmee komen we een eind in de buurt van de eisen die de Kaderrichtlijn Water stelt. We zijn er nog niet, maar het Dagelijks Bestuur gaat kijken hoe zij meer ruimte kan creëren op onze rioolwaterzuiveringen om in de toekomst extra installaties te kunnen bouwen om ons water nog schoner te maken. Dit is ook belangrijk, omdat Europa ons in de komende jaren gaat verplichten om ook zeer zorgwekkende stoffen, stoffen die giftig zijn voor mens, planten en dieren, uit het water te halen. Daarnaast heeft het Algemeen Bestuur ook besloten om vanaf komend jaar alle mogelijke instrumenten om inwoners van ons gebied die de belastingen niet kunnen betalen, in te zetten. Daarmee zorgen we dat de zwakste schouders de lasten niet hoeven te dragen. Dit draagt bij aan een eerlijke en rechtvaardige verdeling van de belastingen.

Andere opbrengsten n.a.v. onze inbreng:

  • Het dagelijks bestuur kijk of de schaalsprong (versterken organisatie) meer / extra ruimte gaat bieden om versneld meer participatiebanen te creëren. Ook gaat het dagelijks bestuur ons hier permanent over informeren.
  • Waterschap heeft complimenten gekregen voor de aanpak van de Deltaplan organisatie
  • 'Vergroening' monitoren wordt gesprek in controlecommissie

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring