Navigatie overslaan

Water Natuurlijk Vallei en Veluwe kiest voor zuivering van vervuild grondwater ENKA-pluim

Water Natuurlijk vindt het ongezuiverd lozen van het ENKA niet een echt duurzame oplossing. Het getuigt niet van goed voorouderschap en past niet in ons streven naar drinkbare rivieren. Wij vragen daarom nu met klem om te kiezen voor zuivering van het opgepompte vervuilde grondwater.

Water Natuurlijk Vallei en Veluwe is sinds jaar en dag van mening dat niets doen aan de ENKA-vervuiling geen optie is. De vervuilde grondwaterpluim verplaatst zich namelijk naar natuurgebied de Bennekomse Meent. Het in de grondwaterpluim voorkomende sulfaat is uiterst schadelijk voor die kostbare en unieke natuur.

Daarom hebben we ingestemd met oppompen en via een pijp afvoeren van het vervuilde grondwater. Waterschap Vallei en Veluwe, provincie Gelderland en gemeenten Ede en Wageningen hebben hierover afspraken gemaakt. Eind 2022 heeft ook de Raad van State ingestemd met deze aanpak.

Toch vindt Water Natuurlijk het ongezuiverd lozen van het ENKA niet een echt duurzame oplossing. Het getuigt niet van goed voorouderschap en past niet in ons streven naar drinkbare rivieren.

Wij vragen daarom nu met klem aan de stuurgroep van provincie, gemeenten en waterschap om te kiezen voor zuivering van het opgepompte vervuilde grondwater. Sulfaat en de ook in het water aanwezige zeer zorgwekkende stoffen horen niet in de natuur en moet je dus ook niet willen lozen in de Nederrijn.

Op korte termijn vindt er een bestuurlijk overleg plaats over de actualisatie van de metingen aan het vervuilde water. Ook extra metingen zijn inmiddels gedaan. Water Natuurlijk Vallei en Veluwe dringt er bij de stuurgroep op aan om het huidige saneringsbesluit aan te passen en te besluiten het ENKAwater hoe dan ook niet te lozen zonder zuivering.

Daarbij vragen wij de stuurgroep, indien het gezuiverde water alsnog op de Nederrijn wordt geloosd, dit benedenstrooms van de jachthaven te doen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring