
Europese verkiezingen belangrijk voor water

Op donderdag 23 mei zijn in ons land de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Europa heeft veel te zeggen over natuur, landbouw en water. Veel van wat we nog hebben aan belangrijke natuur in Nederland en in andere Europese landen is een direct effect van Europees natuur-, landbouw en waterbeleid.
Wie een groen hart heeft; ga op 23 mei vooral stemmen!
Help verdere achteruitgang van de biodiversiteit stoppen
Eén van de grootste uitdagingen voor de EU op natuurgebied is het stoppen van de achteruitgang van de biodiversiteit in 2020. Vogelbescherming Nederland maakte een analyse van de Europese verkiezingsprogramma’s. PvdA, CDA, 50Plus en de PVV besteden in hun programma’s geen aandacht aan biodiversiteit, ecosystemen of Europees beschermde Natura 2000-gebieden. Groen Links, D66 en de Partij voor de Dieren willen alle drie een stevige uitvoering van het Europese natuurbeleid. VVD, Christen Unie en SGP staan daar recht tegenover met de wens de regelgeving juist te versoepelen. De VVD wil af van veel Europese natuurregels en deze terugbrengen naar het nationale niveau. De SP beperkt zich tot het tegengaan van ontbossing.
De natuur in Europa gaat vooral sterk hard achteruit op het boerenland. De intensivering van de landbouw veroorzaakt een dramatische achteruitgang van soorten als patrijs, veldleeuwerik en kievit. Het Europees Landbouwbeleid heeft een belangrijke rol gespeeld in de intensivering van de landbouw en zou dat ook kunnen doen in het herstel van de natuur op het boerenland. PvdA, Groen Links, D66 en Partij voor de Dieren geven ieder op eigen wijze aan dat het Europees landbouwbeleid flink op de schop moet ten gunste van onder andere natuur en milieu. CDA en Christen Unie/SGP verzetten zich juist tegen vergroening van het Europees Landbouw Beleid.
Vasthouden aan Europees waterbeleid
De Europese Kaderrichtlijn Water heeft veel betekend voor de verbetering van de waterkwaliteit. Op dit moment is Brussel bezig om deze regeling tussentijds te evalueren (‘fitness check’). Veel natuurorganisaties zijn bang dat de eisen aan de waterkwaliteit worden versoepeld. Het halen van de normen is al twee keer uitgesteld van 2015 naar 2021 respectievelijk 2027.
Het Planbureau voor de Leefomgeving stelt dat als we op de huidige manier doorgaan in Nederland, in 2027 slechts de helft van de rijkswateren en slechts 15 procent van de regionale wateren voldoet aan de normen. Wat Water Natuurlijk betreft, is de Kaderrichtlijn Water nog steeds ‘fit for purpose’. Het laatste dat we moeten doen, is de normen naar beneden bijstellen. We hebben in het verleden belangrijke sprongen voorwaarts gemaakt met de waterkwaliteit. Toch moeten we juist nu versnellen. Het kan zijn dat Nederland in 2027 nog niet alle normen haalt. Dan moeten we wel aan Europa laten zien dat we alle maatregelen die mogelijk zijn, hebben genomen om de doelen te bereiken.
We moeten onze landbouw hoognodig verduurzamen. De Europese Commissie heeft Nederland laten weten dat we aanvullende maatregelen moeten nemen. Vanuit de Delta-aanpak Waterkwaliteit zijn vorig jaar gelukkig ook ‘versnellingstafels’ ingesteld. En we moeten de natuurlijke inrichting van waterlopen herstellen, zodat de natuur er ook echt op vooruit kan gaan.
De Europese Commissie heeft Nederland ook gevraagd om de druk van chemische verontreinigingen op het water op een betrouwbare manier vast te stellen. Nieuwe uitdagingen als opkomende stoffen en medicijnresten vragen om aanpak.
Het kan geen kwaad dat Europa in Nederland wat extra druk op de ketel zet. Wat Water Natuurlijk echt een slecht idee lijkt, is om Europese normen te gaan versoepelen omdat we te weinig hebben gedaan om ons water eindelijk eens echt schoon te krijgen.