Navigatie overslaan

Veenweide problematiek

Op 1 september j.l. verzorgde onze hoogheemraad Agnes van Zoelen een presentatie voor de leden van het Algemeen Bestuur over CO2-uitstoot in veenweidegebieden.

Het Klimaatakkoord verplicht Nederland tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49%.

De veengebieden in Noord- en Zuid-Holland worden al eeuwen gebruikt voor veeteelt.

De waterschappen zorgen voor een drooglegging om deze functie “agrarisch gebruik” mogelijk te maken en dat is één van de redenen waarom veen oxideert, naast onder meer door (toenemende) verdamping in droge periodes.

Een kwart van de veengrond in Nederland die oxideert (‘verbrandt’) ligt in Zuid-Holland, onder meer in onze Krimpenerwaard. Daarom levert ons waterschap o.a. kennis en kunde om de reductie van CO2-uitstoot uit veenweiden mogelijk te maken.

Onderzoek en pilots naar bodemdaling en oxidatie van het veen worden nu voortvarend ter hand genomen.

Dalen veengronden minder als een dun laagje klei wordt opgebracht, dat zich vermengt met het veen, en vermindert daarmee ook de uitstoot van CO2? Dat wordt de komende tijd onderzocht met de proef “Klei in veen”. Ook voor het werk van het waterschap is dit heel belangrijk. Daarom nemen het waterschap samen met de gemeente Krimpenerwaard en de boeren in het gebied deel aan de nodige onderzoeken en proeven. We doen mee door kennis te delen, toe te passen en dragen € 41.271,- bij zodat de proef kan worden uitgevoerd. We maken samen met boeren, gemeenten en de provincie plannen om de Krimpenerwaard CO2-uitstoot uit veen en bodemdaling te verminderen en de waterkwaliteit en biodiversiteit (verschillende soorten planten en dieren) te verbeteren.

Voor meer info: Elske Schreuder

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring