
Nieuwe peilbesluiten voor de Krimpenerwaard
In de komende verenigde vergadering van 31 maart 2021 wordt voor bijna het gehele gebied nieuwe peilbesluiten ter vaststelling voorgelegd. Alleen de aanwezige natuurgebieden in de Krimpenerwaard vallen hier buiten, omdat daar al peilbesluiten voor zijn uit 2016 en 2018. Het voorstel leverde in de commissie Integraal Water Beheer veel discussie op.
Voor het merendeel van de peilgebieden wordt het bestaande peil en de bestaande peilontwikkeling voortgezet. Op hoofdlijnen betekent dit voor de stedelijke peilgebieden dat het peil een vast peil blijft. Voor de overwegend agrarische gebieden betekent dit dat de maaivelddaling wordt gevolgd en dat om de paar jaar het waterpeil met één centimeter wordt verlaagd.
Op https://www.schielandendekrimpenerwaard.nl/kaart/PeilbesluitKrimpenerwaard/ is een digitale peilbesluitkaart te bekijken.
Voor drie gebieden wordt naar aanleiding van dit peilbesluit een onderzoek ingesteld om te onderzoeken of het peilgebied niet gesplitst moet worden in een stedelijk deel en een agrarisch deel. Het gaat om de gebieden rond de kernen Lekkerkerk, Ammerstol en Ouderkerk.
De discussie richt zich op de peilgebieden De Nesse en Achterbroek.
In de commissievergadering integraal waterbeheer van afgelopen week richtte de discussie zich op twee gebieden: De Nesse (N) en Achterbroek (A). Voor beide gebieden is het voorstel om de maaivelddaling niet te blijven volgen maar een vast peil in te stellen. Na 4 jaar zal dit geëvalueerd worden.
De Nesse
De Nesse is 269 ha groot en bestaat uit agrarisch gebied en bebouwing. De bebouwing betreft de kernen Lageweg en IJssellaan en lint- en dijkbebouwing. Bijna de helft van de bebouwing is gefundeerd op houten palen zonder of met korte betonnen oplangers. Deze bebouwing is gevoelig voor verdere daling van het oppervlaktewater. De meest voorkomende drooglegging is 53 tot 58 cm ten opzichte van het waterpeil.
Achterbroek
Peilgebied Achterbroek is 255 ha groot. Het landgebruik bestaat voornamelijk uit agrarisch grasland ten behoeve van de melkveehouderij. De omvang van de bebouwing in het peilgebied is beperkt. Wel is vanuit het gebied de wens gekomen om rekening te houden met risico’s vanuit de bebouwing.
De relatief grote maaiveldindexatie in dit gebied de afgelopen 10 jaar heeft ervoor gezorgd dat de drooglegging hier groter is dan in de naastgelegen peilgebieden Stolwijk en Berkenwoude. De meest voorkomende drooglegging is 54 tot 59 cm ten opzichte van het waterpeil. Het peilgebied is het laagstgelegen peilgebied in de Krimpenerwaard en heeft relatief gezien een grote maaivelddaling van 7 mm/jaar.
Overwegingen
De volgende doelen, die het waterschap nastreeft met de peilbesluiten, zijn hier met name van belang:
- Beperken van vernattings- en verdrogingsschade aan functies.
- Beperken van bodemdaling, ongewenste kwel en bodeminstabiliteit.
- Een doelmatig en (kosten-)effectief uitvoerbaar peilbeheer; voor nu en later.
Het instellen van een vast peil heeft met name een nadelig effect op de agrarische functie en op de bebouwing met een ondiepe fundering die al erg laag gelegen zijn.
Het verder verlagen van het peil door het volgen van de maaivelddaling heeft met name een nadelig effect op bebouwing gefundeerd op houten palen. Ook zorgt dit ervoor dat de bodem blijft dalen.
Beide gebieden:
- liggen lager dan de rest van de Krimpenerwaard; Het huidige peil is -2,69 / -2,64m NAP. In de naastgelegen polder Kromme, Geer en Zijde is het peil -2,33 / -2,28m NAP.
- hadden de afgelopen periode een grotere maaivelddaling (7mm/jaar) dan de rest van de Krimpenerwaard (2 a 4mm/jaar).
- hebben een gemiddelde drooglegging die ongeveer 12 cm groter is dan de drooglegging in de andere agrarische gebieden in de Krimpenerwaard.
Dit is waarom voorgesteld wordt om voor deze twee gebieden het waterpeil niet meer te indexeren en deze peilbesluitperiode een vast peil in te stellen. Wel zullen de peilbesluit al in 2025 geëvalueerd worden.
Keuzes maken in de verenigde vergadering van 31 maart
In de commissievergadering heeft Agnes van Zoelen, onze portefeuillehouder, toegezegd om meer inzicht te geven in het afwegingskader. Dit moet partijen helpen bij het maken van hun keuze in de verenigde vergadering van 31 maart.
Voor meer informatie Erik Hovingh (E.Hovingh@hhsk.nl)