
Uit de commissie Integraal Water Beheer van 3 maart 2021
In de commissie Integraal Waterbeheer zijn de volgende onderwerpen besproken: bestuursrapportage 2020, de vaststelling van peilbesluiten (zie apart nieuwsbericht), de wijziging aanpak en bijdrage structurele aanpak waterkwaliteit Kralingse Plas, het uitvoeringskrediet restauratie Haastrechtse molen, derde krediet planuitwerking project KIJK, drie aanvangskredieten voor Bemaling Kralinger Esch, Deltaprogramma Zoetwater periode 2022-2027 (zie apart nieuwsbericht) en regionale waterkeringen.
Ook de nota vis, en bijvangst in relatie tot het muskusrattenbeheer stonden op de agenda. De vergaderstukken kunt u hier bekijken en naluisteren. Onze standpunten van de belangrijkste onderwerpen kunt u hieronder nalezen.
Bestuursrapportage 2020
De fractie van Water Natuurlijk is positief over wat de organisatie, met alle beperkingen van het afgelopen jaar, heeft weten te bereiken. 84% van de maatregelen die in 2020 genomen zouden worden zijn ook behaald, een knappe prestatie. De investeringen in 2020 waren wel beduidend minder dan verwacht, namelijk 70%. Dit waren voornamelijk investeringen waarbij het werk betrof dat intern of extern om afstemming vroeg, en dat was de afgelopen periode veel lastiger. Vermoedelijk zal het jaar worden afgesloten met een exploitatieresultaat van ruim 4 miljoen euro, met name veroorzaakt door hogere belastinginkomsten en een hoger dividend van de Nederlandse Waterschapsbank.
Een aantal items vanuit de bestuursrapportage:
– Van het programma Klimaat en Ruimte, waarbij 5 miljoen beschikbaar is voor een periode van 5 jaar, is een analyse gemaakt van het draagvlak, doelgerichtheid en tempo. Wat Water Natuurlijk betreft kan de uitvoering van dit programma niet snel genoeg gaan! Afgesproken is dat de portefeuillehouder bij de volgende vergadering in juni met een nota komt over dit onderwerp.
- Met de gebiedsgerichte aanpak worden om- en aanwonenden van onze waterkeringen beter bekend met de regels en zorgt HHSK voor een betere naleving. Wat Water Natuurlijk betreft is dit dé manier om bewoners te laten zien wat kan en mag en uit te leggen waarom dat zo belangrijk is.
- Interessant ook dat HHSK betrokken is bij een regionaal onderzoek, dat metingen van het coronavirus bij riool-eindgemalen koppelt aan de gegevens van huisartspraktijken in bepaalde gebieden. Mooi dat ook wij op deze manier een klein beetje kunnen bijdragen aan het bestrijden van deze crisis.
- Positief is dat HHSK 260 duizend euro subsidie heeft gekregen om samen met de gemeenten uit de regio Midden-Holland de verkeersveiligheid te verbeteren. Hopelijk draagt dit, en de pilot om doorgaande vrachtverkeer op de IJsseldijk te verminderen, bij aan het nog verder omlaag brengen van het aantal verkeersslachtoffers.
Kralingse Plas, wijziging aanpak en bijdrage structurele aanpak waterkwaliteit Kralingse Plas.
Al in 2017 heeft HHSK 1,5 miljoen beschikbaar gesteld om de waterkwaliteit in de Kralingse Plas te verbeteren en daarmee de kans op blauwalg te verminderen. De gemeente Rotterdam voert dit project uit. Inmiddels zijn al veel maatregelen uitgevoerd die de fosfaatbronnen aanpakken, zoals het opzuigen van de eendenpoep met een speciale stofzuiger, het aanpassen van de schutsluis zodat het Rotte-water de plas niet meer inkomt en het weghalen van overhangende takken. Ook was in 2017 afgesproken dat opnieuw een zandlaag op de bodem zou worden aangebracht. Inmiddels is gebleken dat het aanbrengen van Phoslock een geschikte en effectieve maatregel is om de waterkwaliteit te verbeteren, en minder verstorend is voor de plas en de omgeving. Water Natuurlijk vindt dat dit de beste manier is om het fosfaatgehalte in de plas te verlagen, en zo de waterkwaliteit te verbeteren. In de commissie was brede steun voor deze aanpak.
Uitvoeringskrediet Haastrechtse Molen
De Haastrechtse molen is eigendom van HHSK, een rijksmonument en dringend aan restauratie toe. Het is een stellingmolen, waarschijnlijk heeft men in 1862 (zo oud is deze molen) daarvoor gekozen om, liggend achter de dijk, toch voldoende wind te kunnen opvangen. Met de restauratie is, afhankelijk van het al dan niet verkrijgen van subsidie, ruim 500.000 gemoeid. Water Natuurlijk vindt dat de molen moet worden gerestaureerd en dat uit oogpunt van educatie de molen ook op windkracht moet kunnen draaien. Wij zijn akkoord dat eerst geprobeerd wordt om subsidie van de provincie te krijgen. Mocht dat niet lukken moet uiterlijk in 2022 de molen op eigen kosten worden gerestaureerd.
Voor meer informatie: Josien van Cappelle, J.van.Cappelle@hhsk.nl