Navigatie overslaan

Herziening belastingstelsel waterschappen

Het is een vraagstuk wat sinds 2014 bij de waterschappen leeft. Hoe komen we tot een gedragen belastingstelsel? De Commissie Aanpassing Belastingstelsel heeft een poging gewaagd met haar voorstel in 2018, maar zonder succes. Er was geen unanimiteit onder de 21 waterschappen om het voorstel te steunen. Het is nu tijd voor een nieuwe (laatste) poging.

Wat als het niet lukt?

Als de 21 waterschappen het er niet over eens worden over de inrichting van het nieuwe belastingstelsel kan het Ministerie van I&W besluiten om in te grijpen met alle politieke gevolgen van dien. Een eigen belastingstelsel voor de waterschappen is ontzettend belangrijk en dé beste garantie voor voldoende schoon oppervlaktewater en waterveiligheid. Dat moet niet worden afgewogen tegen andere belangen. Daarom is er begin januari een nieuwe stuurgroep onder leiding van onafhankelijk voorzitter Menno Snel gestart met daarin alle dagelijks bestuurders – portefeuillehouder financiën – van de 21 waterschappen. Zij hebben de opdracht om met een gedragen voorstel te komen die voorgelegd moet worden aan de Unie van Waterschappen in december 2020.

Wat moet er opgelost worden?

In het huidige belastingstelsel zijn een aantal knelpunten. De opdracht voor de stuurgroep beperkt zich tot het oplossen van de volgende drie: de gelijkmatige tariefontwikkeling in de watersysteemheffing voor alle betalende categorieën; het herstellen van ‘de weeffout’ in de methodiek van kostentoedeling in de watersysteemheffing en wijziging van de heffingsformule voor de zuiverings- en verontreinigingsheffing, zodat bij het bepalen van de vervuilingswaarde geen gebruik meer wordt gemaakt van mens- en milieubelastende stoffen.

Wat is ons standpunt?

Water Natuurlijk Schieland en de Krimpenerwaard heeft van begin af aan benadrukt het te betreuren dat er gekozen is voor de beperkte scope waar er geen grote lastenverschuivingen kunnen/mogen plaatsvinden. Dat is niet uitlegbaar aan inwoners van met name stedelijke gebieden die substantieel meer betalen dan de overige gebruikers. Bovendien is het traject van een wetswijziging een erg lang proces en zien we dus graag dat het in één keer goed gebeurt.

In het huidige proces blijven we de stuurgroep wijzen op het principe “de vervuiler betaald” en geven zoveel mogelijk input om dit te waarborgen. Begin oktober komt de stuurgroep weer bijeen en wordt er gewerkt aan een eindvoorstel die voorgelegd zal worden aan alle 21 waterschappen.

Wordt vervolgd…

Meer informatie: Marvin Biljoen

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring