
Column Agnes van Zoelen

Na een lange periode van droogte in het voorjaar, is er de laatste tijd gelukkig toch wat regen gevallen. Maar ondanks deze regen is het neerslagtekort nog steeds groot. Gaan we de droge zomer van 2018 evenaren of zelfs voorbij?
Droogte komt regelmatig in het nieuws, met name als het gaat om een tekort aan water voor de boeren in het oosten van het land. In het westen van het land, zoals in ons gebied speelt droogte vooral als het gaat om uitdroging van de veenkades. Door uitdroging kunnen scheuren ontstaan en in het verleden heeft dit zelfs geleid tot het afschuiven van een deel van de Rottekade. Extra inspectie is dus geboden.
Wat mensen minder beseffen is, dat hier door óf te weinig regen, óf door te weinig wateraanvoer van de Rijn (te weinig neerslag in het stroomgebied) we last krijgen van verzilting.Te zout water is én slecht voor de natuur (planten kunnen niet tegen schoksgewijze veranderingen) én slecht voor de boeren en tuinders.
Als de aanvoer vanuit de Rijn stagneert trekt het zoute zeewater verder landinwaarts de Nieuwe Maas op. De inlaatpunten (bijvoorbeeld bij gemaal Schilthuis), die we hebben om zoetwater aan te voeren in het gebied kunnen dan niet of te beperkt ingezet worden. We leven hier immers meters onder zeeniveau, waardoor er altijd zoute kwel naar boven wil komen. Dit moet door zoetwater aanvoer teruggedrongen worden.
In een situatie van droogte hebben we twee noodmaatregelen achter de hand. De eerste is een extra wateraanvoer via de Bergsluis vanuit het hoogheemraadschap van Delfland. Deze tijdelijke aanvoer is in de afgelopen droogteperiode ook al daadwerkelijk ingezet. De tweede is een aanvoer vanuit de Lek door de Krimpenerwaard heen naar de Hollandse IJssel. Op die manier wordt daar een zoetwaterbel gecreëerd, waarmee we het (lage) Schielandse deel via de Snelle Sluis, bij Moordrecht, van zoetwater kunnen voorzien. Ook onze buur, het hoogheemraadschap van Rijnland, kan uit deze zoetwaterbel de kwetsbare natuur van de Nieuwkoopse Plassen bedienen.
Deze twee maatregelen werken nu al wel, maar zouden nog verder ontwikkeld en uitgebreid kunnen worden, om nog beter in de zoetwatervraag bij droogte te kunnen voorzien. Daarom staan deze twee maatregelen nu voor medefinanciering op het lijstje van het Deltaplan Zoetwater. Voor de doorvoer door de Krimpenerwaard moeten watergangen gegraven en verbreed worden om het water beter en met meer volume van de inlaat bij het gemaal Krimpenerwaard (Lek) naar het gemaal Verdoold (Hollandse IJssel) te laten lopen. Dit gebeurt onder vrij verval, het water hoeft niet verpompt te worden. Er kan zelfs bij het inlaten van het water, waterkracht energie worden opgewekt.
Laten we hopen dat deze zomer ons heel veel mooi weer brengt, maar af en toe een regenbui. Dat is goed voor het watersysteen, maar ook goed voor onze plantjes op het balkon of in de tuin.
Meer informatie bij Agnes: AgnesvanZoelen@hotmail.com