Navigatie overslaan

Diergaarde Blijdorp krijgt wateropslag onder plein voor Rivièrahal

Diergaarde Blijdorp nog duurzamer door wateropslag onder het plein voor de Rivièrahal.

Als het aan Water Natuurlijk ligt wordt het plein voor de Rivièrahal, bij de entree aan de stadszijde (oude entree), omgetoverd tot een duurzaam plein, waaronder water wordt geborgen. Zo wordt water op het plein bij hevige neerslag voorkomen en is het water beschikbaar in tijde van droogte. Samen op weg naar een klimaat adaptieve diergaarde en stad.

Wateropslag onder het plein voor de Rivièrahal

Iedereen kent dit grote plein. Zeker als je vanuit de stad de diergaarde binnenkomt via de oude entree. Aan je rechterhand zie je gelijk de flamingo’s en voor je het nieuwe indrukwekkende verblijf van de Gelada’s met de lichtblauwe bogen. Ook stop het treintje er en staat er het beeld van de twee nijlpaarden. Als je er met kinderen langsloopt dan willen ze er altijd opzitten. Dus vele mensen zullen een vergelijkbare foto thuis hebben.

Deze is gemaakt in de winter.

Bij hevige neerslag staat het plein echter vaak vol met plassen. Dit terwijl de dierentuin in droge periodes juist veel water nodig heeft voor de vele waterpartijen, bosschages en de dieren. Het plein moet dus nodig onder handen worden genomen. En omdat de diergaarde zo duurzaam mogelijk wil zijn, heeft het adviesbureau Field Factors samen met VPdelta, het hoogheemraadschap en de gemeente Rotterdam een plan opgesteld voor een klimaatbestendig plein, dat hergebruik van regenwater mogelijk maakt. De diergaarde is een van de proeftuinen vanuit het Valorisatieprogramma Deltatechnologie & Water (VPDelta) waar vele startups en grownups werken aan veelbelovende innovatieve producten. Voor meer informatie kan je kijken op de website VPdelta.nl

Het plan.

Het plan is om nog dit jaar een waterbuffer van 150 m3 aan te leggen onder het te renoveren plein. Het project wordt uitgevoerd met Bufferblocks. Een Bufferblock is een hol betonnen element die geschakeld een solide waterberging vormt. Het gehele plein van 12.500 m2 koppelt straks af op de Bufferblocks. Om hergebruik van dit regenwater mogelijk te maken wordt het opgevangen regenwater gezuiverd in een bio-filterbed. Vanuit dit filterbed stroomt het schone regenwater richting een oude regenwaterkelder. Deze kelder is al in 1940 aangelegd en is jarenlang buiten gebruik geweest.

Vanuit de regenwaterkelder kan het water worden hergebruikt in de Victoriaserre en via een ringleiding naar dierenverblijven worden gepompt. Naar verwachting kan Blijdorp met dit nieuwe systeem jaarlijks circa 9.000 m3 kraanwater besparen. Maar liefst 30% van de jaarlijkse watervraag van de dierentuin. Tegelijk wordt regenwater afgekoppeld van het riool. Het afkoppelen heeft een positief effect op het aantal overstorten en waterkwaliteitsproblemen in de aangrenzende wateren Statensingel en Vroesenpark.

Een groene stad zonder wateroverlast!

Een groene stad zonder wateroverlast was een van de drie Water Natuurlijk speerpunten tijdens de verkiezingen in 2019. Dit hebben we weten te vertalen naar het huidige coalitieprogramma: Sturen op een toekomstbestendig waterschap! Waarin jaarlijks 1 miljoen euro extra beschikbaar is voor klimaatadaptatiemaatregelen in de vorm van gezamenlijke projecten met onze partners. Agnes van Zoelen onze hoogheemraad heeft het programma Klimaat en Ruimte in haar portefeuille waar dit een onderdeel van is. De herinrichten van het plein is het eerste klimaat adaptieve project dat onder de vleugels van het programma Klimaat & Ruimte tot uitvoering komt.

Als het aan Water Natuurlijk ligt gaat het hoogheemraadschap hier aan bijdragen. In de VV van juni neemt de Verenigde Vergadering hier een besluit over. De kosten voor het project worden ingebracht door de Diergaarde zelf, de Gemeente Rotterdam en HHSK.

Educatie

Naast een grote besparing op de watervraag kan de Diergaarde met dit project een belangrijke voorbeeldfunctie vervullen als het gaat om duurzaamheid, klimaatadaptatie en waterbewustzijn. Vele honderdduizenden bezoekers lopen jaarlijks over dit plein. Blijdorp weet als geen ander informatie op een toegankelijke en laagdrempelige wijze over te brengen op groot publiek. Op deze wijze kunnen de samenwerkende partijen, bezoekers laten zien wat zij zelf kunnen doen om hun huis en tuin klimaatbestendiger te maken en mensen te inspireren regenwater op te slaan en te hergebruiken. Het plan voor het waterbergingsplein is onderdeel van een groter plan voor een duurzaam waterbeheer in de Diergaarde. Naast waterhergebruik ligt de focus op waterkwaliteit en educatie. Het is de ambitie om in de toekomst het watersysteem verder te verduurzamen en verbeteren.

Voor meer info: mail Erik Hovingh (E.Hovingh@hhsk.nl)

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring