
Biodiversiteit in kaart gebracht

We weten het allemaal: de biodiversiteit neemt in Nederland snel af. We zien het om ons heen – minder insecten, meer bramen, raapzaad en brandnetel. Water Natuurlijk vindt dat ook het Hoogheemraadschap de verplichting heeft om waar mogelijk de biodiversiteit te versterken.
Zo is het ook in het coalitieakkoord opgenomen. Wij zijn dan ook zeer verheugd dat het Hoogheemraadschap gaat inventariseren wat zij nu doet op het gebied van biodiversiteit. Natuurlijk gebeurt al veel, denk bijvoorbeeld aan de aanleg van natuurvriendelijke oevers in de Rotte, het sinusmaaien in de Krimpenerwaard en de aanleg van vispassages.
Wij denken dat een goede inventarisatie inzichtelijk maakt waar nog kansen liggen. Denk bijvoorbeeld aan:
- de eigen terreinen van het Hoogheemraadschap rondom de zuiveringen en gemalen. Hoe is de beplanting en beheer? Zijn maatregelen genomen voor vogels en insecten?
- de mogelijke samenwerking van privaat – en publiek: de BlueRoof die geplaatst is op de rwzi Kralingse Veer is gemaakt van ongewenste afval uit het riool (luiers, doekjes etc) en vangt nu water op bij hevige regenbuien. Wat is hier nog meer mogelijk?
- het gebruik van alleen lokale zaaimengsels voor een biodiversiteit passend in onze omgeving,
- het aantrekkelijk maken van recreatiegebieden door een aantrekkelijke en biodiverse samenstelling – in het Kralingse Bos zijn de orchissen en grote ratelaars weer volop terug. Waar liggen hier nog kansen om meer te genieten van deze gebieden?
- het meten van de ontwikkelingen op het gebied van biodiversiteit. Met de Kader Richtlijn Water is natuurlijk bekend hoe de kwaliteit van het water is. Een periodieke inventarisatie op onze eigen terreinen, bijvoorbeeld door de KNNV, kan ook goed helpen om de ontwikkeling van de biodiversiteit te monitoren.
- vooral ook aan de samenwerking met anderen om de biodiversiteit te versterken – met andere overheden, bewonersorganisaties en inwoners. Samen is immers meer mogelijk!
Kortom, Water Natuurlijk vindt het systematisch in kaart brengen van wat nu gebeurd op het gebied van biodiversiteit in het gehele werkterrein van het Hoogheemraadschap een goede eerste stap om de biodiversiteit in ons gebied te versterken.
Heeft u ideeën hoe we de biodiversiteit kunnen versterken? Stuur dan een mailtje naar Josien van Cappelle (J.van.Cappelle@HHSK.nl)