
17 maart verkiezingen: blauwgroene check

De landelijke partijen spreken zich ook uit over water, natuur en klimaat. Om de kiezer inzicht te geven, heeft Water Natuurlijk hen langs de meetlat gelegd. De uitgebreide meetlat lees je hier.
Verkiezingen: hoe blauwgroen zijn de partijen?
Op 17 maart kiezen we een nieuwe Tweede Kamer. De partijen die meedoen aan de verkiezingen beloven veel moois voor Nederland.
Water Natuurlijk heeft 13 verkiezingsprogramma’s langs de meetlat gelegd om ze te beoordelen op de onderwerpen die we belangrijk vinden, en die we in het voorjaar in een Manifest hadden neergelegd dat toen ook aan de partijen is toegezonden. Ons lid in het hoogheemraadschap, Elske Schreuder, was één van de leden van de landelijke werkgroep die de programma’s heeft geanalyseerd.
“Eerst hebben we ons over de concept-verkiezingsprogramma’s gebogen. Daar konden leden amendementen op indienen. Via onze eigen lidmaatschappen en die van bevriende relaties hebben we in diverse programma’s verbeteringen kunnen aanbrengen.
Vervolgens hebben we de definitieve programma’s langs de meetlat gelegd. Niet van alle 37 partijen, maar van 13 die nu in de Kamer vertegenwoordigd zijn. Naast alle stemwijzers en kieskompassen wilden we op een aansprekende manier zichtbaar maken hoe zij scoren op de aspecten waar Water Natuurlijk zich in de waterschappen sterk voor maakt. Dat zijn Water, Natuur, Klimaat en Bestuur. Het resultaat is in een “WaterRad” per partij zichtbaar gemaakt.
Via de social media en andere nieuwsbronnen wordt het “WaterRad” gepresenteerd met een totaaloverzicht èn per partij, en op de website van Water Natuurlijk zijn de scores per partij ook terug te vinden. Zo kunnen alle kiezers een weloverwogen blauwgroene keuze voor de toekomst van Nederland maken”.
Water Natuurlijk legt partijen langs de watermeetlat
‘Water Natuurlijk de groene stem in de waterschappen’, is onze slogan. Hoe doen partijen het die meedoen aan de Kamerverkiezingen als het over water gaat? Om daar achter te komen hebben 8 leden* van Water Natuurlijk 13 partijprogramma’s langs de lat van ons Manifest gelegd, dat alle partijen in april 2020 hebben ontvangen. Het resultaat van ons werk hebben we visueel gemaakt in een “WaterRad”. Hier een overzicht van het proces.
Na de oproep van de voorzitter van Water Natuurlijk afgelopen zomer, kwam sinds eind september de groep wekelijks bij elkaar. Eerst om te bespreken welke concept programma’s en partijen publiek worden geanalyseerd, langs welke criteria, en of we nog wijzigingen konden indienen via amendementen. Ook besprak de werkgroep hoe het resultaat visueel te maken en wat te doen met het resultaat.
Er is voor gekozen 13 partijprogramma’s te analyseren, de programma’s van partijen die nu in de Tweede Kamer zitten. Het Manifest hebben we opgeknipt in vier delen met uiteindelijk 12 scores. Deze vier delen zijn Water, Natuur, Klimaat en Bestuur, met scores op gezond water, schoon water, ruimte voor water bij Water. Natuur scoren we op natuurnetwerk, herstel biodiversiteit en aanpak droogte. Klimaat landelijk, klimaat stedelijk en circulair werken zijn de onderdelen van Klimaat. En Bestuur tenslotte is gescoord op vervuiler betaalt, geborgde zetels en subsidie lokale partijen.
Alle 13 partijen
De conceptprogramma’s hebben we geanalyseerd en bij een aantal partijen is het gelukt om amendementen aangenomen te krijgen, waardoor we een aantal partijprogramma’s watervriendelijker konden maken.
Na het verschijnen van de definitieve programma’s hebben telkens twee leden van de groep partijprogramma’s onafhankelijk van elkaar geanalyseerd en hebben we de uitkomsten gematcht, collectief besproken en vastgesteld. De partijen zijn langs de 12 lijnen gescoord en opgedeeld in percentages. Om de analyses positief in te steken, kreeg elke partij maximaal drie tops voor de dingen die zij goed doen en drie tips waar verbetering ten aanzien van water mogelijk is. Voordat de analyses publiek zijn geworden, hebben partijen de gelegenheid gehad te reageren op de analyses. Van de partijen die hebben gereageerd zijn de reacties beknopt weergegeven samen met de analyse, tips en tops.
De scores van de partijen variëren van 34% tot 97%. Percentages maakt dat kiezers in één oogopslag kunnen zien hoeveel aandacht een partij van voorkeur heeft voor water. Dennis de Groot en Maria Driessen hebben ons geholpen het resultaat visueel aantrekkelijk te maken.
De resultaten zijn besproken tijdens het landelijk bestuursvergadering van Water Natuurlijk en de Landelijke Bestuur Plusvergadering. De reacties waren positief, en mogelijk kan deze exercitie herhaald wordenvoor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Het zou tevens een een mooie opmaat kunnen zijn naar de waterschaps- en provinciale verkiezingen in 2023.
Ook na de verkiezingen gaan we als Water Natuurlijk door om ‘onze groene stem in de waterschappen’ te laten doorklinken in de formatie.
*Annemiek Jenniskens, Elske Schreuder, John Steegh, Ernest de Groot, Greet Eijkelenboom, Peter Snoeren, Rianne ten Veen en Astrid Weij.
Informatie: Elske Schreuder (e.schreuder@hhsk)