Waterschappen vragen medewerking Rijk voor verbetering waterkwaliteit
Waterschap Rivierenland vraagt samen met drie waterschappen uit Noord-Brabant om meer samenwerking om in 2027 aan de waterkwaliteitseisen te kunnen voldoen.
Stoffen als PFAS horen in het geheel niet thuis in grond- en oppervlaktewater en in de bronnen voor drinkwater. Daarom steunen de Vereniging van Waterleidingbedrijven in Nederland (Vewin) en de Unie van Waterschappen het eerdere Nederlandse voorstel van februari 2023 om de productie en het gebruik van PFAS Europees volledig te verbieden.
De watersector bepleit nadrukkelijk: zo snel mogelijk en zonder derogaties (uitzonderingen). Wereldwijd verschijnen miljoenen nieuwe chemische stoffen per jaar. Veel van die stoffen eindigen vroeg of laat in het water of de bodem en blijken later schadelijk. Daaronder zijn inmiddels veel zeer zorgwekkende stoffen. Waterschappen worden geconfronteerd met de verspreiding hiervan. Dit is een zorgwekkende trend en een bedreiging voor goede kwaliteit van het oppervlakte-, grond- en drinkwater. De waterschappen pleiten daarom voor bronaanpak en strenger toelatingsbeleid: voorkom dat risicovolle stoffen in het water belanden – voorkom dweilen met de kraan open.
Waterschap Rivierenland vraagt samen met drie waterschappen uit Noord-Brabant om meer samenwerking om in 2027 aan de waterkwaliteitseisen te kunnen voldoen.
De Unie van Waterschappen heeft de belangrijkste stand-punten van de waterschappen aangeleverd bij de commissies van de politieke partijen die de verkiezingsprogramma’s schrijven voor de Tweede Kamerverkiezingen. Water en bodem staan in Nederland onder druk en op veel plekken zijn de grenzen bereikt. De droogte, extreme hoosbuien, bodemdaling en zeespiegelstijging zorgen ervoor dat veilig wonen en werken niet langer vanzelfsprekend zijn in Nederland. Ook de kwaliteit en de beschikbaarheid van water staan onder grote druk. Dit betekent dat we concrete maatregelen om overlast en schade voor onszelf en voor toekomstige generaties te beperken niet langer kunnen uitstellen. De waterschappen pleiten daarom voor landelijke wetgeving voor een leidende rol van water en bodem in ruimtelijke plannen en voor het voorkomen van lozingen van schadelijke stoffen in het water door de industrie.
De bevindingen van het recent uitgebrachte KNMI'23-rapport wekken geen verbazing bij Water Natuurlijk. Als de grootste waterschapspartij in Nederland, onderkennen we de alarmerende signalen van klimaatverandering en de impact ervan op ons land al jarenlang. In reactie op het rapport, versterkt door onze langdurige ervaring en observaties, slaan we nu alarm en roepen de nationale overheid op om per direct een omvangrijk Nationaal Klimaat- en Crisisplan te ontwikkelen en uit te voeren.
Kiezers bedankt voor jullie stemmen tijdens de waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023. Nu is het tijd om de volgende stap te nemen.
Geef de natuur een stem. Word lid!Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring