Landelijke vergunningsplicht voor grondwateronttrekkingen
De Tweede Kamer wil een onderzoek naar een landelijke vergunningsplicht voor grondwateronttrekkingen.
De minister van IenW heeft einde 2021 besloten dat bouwers en baggeraars PFAS-grond makkelijker kunnen verplaatsen en hergebruiken.
De minister van IenW heeft einde 2021 besloten dat bouwers en baggeraars PFAS-grond makkelijker kunnen verplaatsen en hergebruiken. Bij allerlei werkzaamheden komt veel grond vrij die met PFAS is verontreinigd. In Nederland is een aantal plaatsen aangewezen waar baggerspecie met PFAS kan worden gestort; in ons gebied gaat het om de Ingensche Waarden en de Kaliwaal. Daarnaast is een veel groter aantal diepe plassen aangewezen “waar baggerspecie en grond met PFAS kan worden toegepast”. Veel van deze plassen liggen in de uiterwaarden, en staan in open verbinding met de Waal, Nederrijn, IJssel en Maas.
Nu er steeds meer informatie boven tafel komt over de ernstige effecten van PFAS voor de volksgezondheid en voor op de natuur, lijkt dat beleid aan herijking toe.
De Tweede Kamer wil een onderzoek naar een landelijke vergunningsplicht voor grondwateronttrekkingen.
De voorzieningenrechter in Assen heeft besloten dat van bestrijdingsmiddelen niet kan worden uitgesloten dat ze een onaanvaardbaar schadelijk effect kunnen hebben op mensen.
De lasten binnen de waterschappen zijn de afgelopen jaren steeds schever verdeeld geraakt. Burgers zijn relatief meer gaan betalen, en boeren minder. Met de overwinning van de BBB, en helaas van harte gesteund door partijen als VVD, CDA en SGP, lijkt dat proces zich binnen de waterschappen de komende jaren voort te gaan zetten.
Kiezers bedankt voor jullie stemmen tijdens de waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023. Nu is het tijd om de volgende stap te nemen.
Geef de natuur een stem. Word lid!Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring