Laagste waterstand ooit
Nederland en een groot deel van Europa hebben dit jaar met een grote droogte te maken. We kampen in Europa met de ergste droogte in 500 jaar. Dat zegt de Europese Commissie, op basis van een onderzoek van The Global Drought Observatory. Daarbij geldt in ongeveer twee derde van het hele continent nu een droogtewaarschuwing of -alarm.
De stand van de grote rivieren is extreem laag. De Rijn bij Lobith bereikte in augustus het laagste waterpeil dat ooit is gemeten. De natuur verdroogt, landbouw heeft droogteschade, en het valt te vrezen dat de funderingsschade van woningen door bodemdaling in het veenweidegebied en verzakkingen in het rivierengebied dit jaar ook erg zal tegenvallen.
Water Natuurlijk werkt aan een Nederland met schoon en gezond water, waar inwoners veilig kunnen wonen.
Om dit te kunnen bereiken en behouden moet er veel gebeuren. We weten dat het klimaat steeds sneller verandert: meer clusterbuien, vaker hitte en droogte, de zeespiegel stijgt. Zoet water wordt schaars, de natuur verdroogt en de biodiversiteit neemt af. En de tijd om te veranderen is kort.
Water Natuurlijk vindt dat waterschappen een cruciale rol hebben bij het aanpakken van deze maatschappelijke opgaven. We willen water vasthouden in plaats van wegpompen, kiezen voor duurzaamheid in plaats van voor vervuiling. En zien biodiversiteitsherstel als integraal onderdeel van het waterschapswerk.