Rivierenland laat giftig Maaswater in
Ook in het rivierengebied is het erg droog. Vanouds laat waterschap Rivierenland veel water uit de grote rivieren in. Vanwege die mogelijkheid is de druk om water in het voorjaar langer in het gebied vast te houden altijd erg laag geweest. Sterker; in de Alblasserwaard is recent nog een peilverlaging doorgevoerd en zijn nieuwe gemalen gebouwd. En intensivering in de fruitteelt in de Betuwe hebben de behoefte aan zoetwateraanvoer in de zomer alleen maar groter gemaakt.
Nu begint ook hier de wal het schip te keren. Op verschillende plaatsen zijn de rivierwaterstanden zo laag geworden dat het steeds moeilijker wordt om voldoende water in te laten. Op sommige plekken zijn daarom extra pompen geplaatst. De extra pomp bij gemaal de Pannerling in Doornenburg heeft zelfs 15 meter langere buizen gekregen. Dat is nodig om water in de Linge te kunnen blijven pompen vanuit het Pannerdensch kanaal.
Waar Maas water wordt ingelaten, komt de giftige blauwalg mee. In het Land van Heusden en Altena vult het waterschap het watersysteem aan met dit water.
In het oppervlaktewater van de Alblasserwaard neemt de verzilting toe. Dit speelt vooral in het westen van de Alblasserwaard, rond Streefkerk, Nieuw Lekkerland, Oud Alblas en Alblasserdam. Bij Kinderdijk meet Waterschap Rivierenland verhoogde zoutgehaltes (concentraties chloride).
Water in sloten en vaarten in de Alblasserwaard is hierdoor minder geschikt voor veedrenking. Verder kan het beregenen van boomgaarden, aardappels en maïs met oppervlaktewater zorgen voor zoutschade.
In grote delen van het rivierengebied heeft het waterschap een beregeningsverbod uitgevaardigd; meestal alleen overdag, maar soms ook permanent.
Over hoe Rivierenland in de toekomst zijn water beter kan vasthouden, staat het denken helaas nog in de kinderschoenen.