Granulietstort op onterechte grond
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft Rijkswaterstaat al in 2018 gewaarschuwd om geen granuliet te storten in plassen in de uiterwaarden. Dat blijkt uit een advies van de ILT aan Rijkswaterstaat. De Inspectie schrijft dat ‘in het kader van milieubelang, de flora en fauna onder water, dient te worden voorkomen dat granuliet wordt toegepast in verschillende voormalige zandputten.’
Dit advies kwam pas boven water nadat TV-programma Zembla een beroep deed op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Zembla onthulde begin dit jaar al dat de top van Rijkswaterstaat de stort van granuliet in natuurplas Over de Maas er doorheen drukte. Daarmee gingen de topambtenaren niet alleen in tegen de eigen vergunningverleners en handhavers, maar ook tegen de raad van andere deskundigen en een expertteam dat de overheid adviseert.
Nu blijkt dus dat ook de Inspectie adviseerde tegen het gebruik van granuliet in het water én daarnaast oordeelde dat het gebruikte certificaat ongeldig was. Dat is opvallend, omdat staatssecretaris Van Veldhoven de Kamer eerder dit jaar liet weten dat volgens de Inspectie ‘het bestaande certificaat voor granuliet nog kan worden gebruikt’. Het advies van de Inspectie uit 2018 heeft ze nooit met de Kamer gedeeld.
Volgens staatssecretaris Van Veldhoven zou granuliet in het water mogen worden toegepast omdat het grond is. Maar in het advies concludeert de Inspectie dat granuliet geen grond is, maar een bouwstof. Dit is cruciaal omdat het niet is toegestaan om bouwstoffen te gebruiken in projecten zoals Over de Maas.
Staatssecretaris Van Veldhoven deed het juridisch advies van ILT af als een ‘interne notitie’; een mening van een enkele medewerker van de inspectie. Het eindoordeel van het ILT was volgens haar dat granuliet als grond kan worden beschouwd. Maar uit een document, dat Zembla via een Wob-verzoek heeft verkregen, blijkt dat het advies voor RWS ‘leidend’ was om de granulietstort af te wijzen.
De gemeente West Maas en Waal stapt naar de rechter om de granulietstort in natuurplas Over de Maas alsnog te stoppen. De gemeente had de minister gevraagd om handhavend op te treden door de granulietstort in Over de Maas stil te leggen. Het ministerie zag hier geen grond voor en besloot niet in te grijpen.