Nieuwe regels waterschapsbelasting
Direct na de invoering van het nieuwe belastingstelsel in 2009 kwam er kritiek. Het probleem was dat boeren, eigenaren van natuurgebieden, huiseigenaren en bedrijfseigenaren waterschapsbelasting moesten betalen op basis van de waarde van hun bezit. Dit had vreemde gevolgen. Boeren moesten bijvoorbeeld meer betalen als er meer wegen of spoorlijnen in hun gebied kwamen. Huiseigenaren betaalden ook meer naarmate hun huis meer waard werd en de WOZ-waarde van hun woning omhoog ging, wat vanaf 2016 steeds meer gebeurde. Daardoor betalen huiseigenaren nu gemiddeld 82 procent van de waterschapsbelastingen in de categorie 'gebouwd'. Bedrijven betalen minder, omdat de waarde van woningen de laatste jaren veel is gestegen, terwijl de waarde van bedrijfspanden veel minder is gestegen.
Verschillende tarieven voor woningen en bedrijven
In de nieuwe wet gaat het niet meer om de economische waarde, maar om de kenmerken van het gebied. Dit betekent dat boeren en natuurterreineigenaren gaan betalen op basis van het aantal hectares dat ze bezitten. Voor woningen en bedrijven worden verschillende tarieven ingevoerd om de veranderingen in waarde op te vangen. Water Natuurlijk staat achter deze keuze. Dit is ook goed nieuws voor de Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en de Unie van Waterschappen, maar werkgeversorganisatie VNO-NCW is er niet blij mee.
Sommige partijen in de Eerste Kamer willen dat waterschappen zelf mogen kiezen of ze verschillende tarieven voor woningen en bedrijven toepassen, zoals eerst in het wetsvoorstel stond. Maar minister Madlener vindt dat dit verplicht moet worden, omdat de stijging van de woningwaarde sinds 2016 in heel Nederland te zien is.
Bron: Binnenlands Bestuur