Navigatie overslaan

Uitnodiging Prelude Drinkbare Berkel: Wat zijn de (on)mogelijkheden van een drinkbare rivier?

Donderdagavond 2 mei, 19.30u Nederlands Watermuseum.

Uitnodiging Prelude Drinkbare Berkel: Wat zijn de (on)mogelijkheden van een drinkbare rivier?

Graag nodigen we je uit voor Prelude Drinkbare Berkel: Wat zijn de (on)mogelijkheden van een drinkbare rivier? op donderdagavond 2 mei in het Nederlands Watermuseum. Dagelijks tappen we water uit onze kraan. Hoe zou het zijn als we direct een glaasje uit de Rijn, de Berkel of de Sint-Jansbeek kunnen drinken? Die vraag is een wenkend perspectief met urgentie. Rivieren zijn een van onze kwetsbaarste ecosystemen. Met maar één handeling kan één persoon een rivier vervuilen, maar we hebben iedereen en alle handelingen nodig om een stroomgebied schoon en gezond te houden. Deze avond staat het streven naar een rivier die ecologisch in balans is centraal.

Programma

Op het programma staan Antoinet Looman (heemraad waterschap Rijn en IJssel, rivierjournalist Wim Eikelboom, waterverbinder Kirsten van Gorkum – van de Meeberg en kunstenaar en artistiek onderzoeker Martine van Lubeek. Samen begeleiden zij het interactieve gesprek. Deze avond is een inspirerend voorgesprek op de Drinkbare Berkel-wandeling met Li An Phoa van 26 mei tot 8 juni van bron tot monding.

Praktische informatie

Donderdagavond 2 mei

Nederlands Watermuseum: Zijpendaalseweg 26-28 Arnhem

1930 uur: inloop met koffie/ thee

1945 uur: start programma

2130 uur: nagesprek

Gratis entree, meld je wel even aan via wnwrij@gmail.com


Antoinet Looman

Antoinet Looman is een enthousiaste, inspirerende, positieve en overtuigende netwerker. Ze denkt in oplossingen en realiseert daarbij zinvolle ontmoetingen tussen partijen, personen en organisaties. Als heemraad bij waterschap Rijn en IJssel en programmabestuurder van HWBP zet ze zich vol overgave in voor een gezond watersysteem met krachtige dijken.

Martine van Lubeek

Martine van Lubeek is artistiek onderzoeker en doet onderzoek naar de niet-menselijke stemmen om ons heen: mossen, de bodem en bovenal, de rivier de Rijn. Met een kritische blik op huidige vormen van kennisproductie ontwikkelt ze artistieke methoden om andersoortige kennis te genereren. Haar werk activeert de zintuigen, het roept op tot een leven dat is verbonden met onze omgeving en nieuwe vormen van samenzijn.

Wim Eikelboom

Sommigen noemen hem rivierfluisteraar of IJsselambassadeur. Zelf houdt hij het op rivierjournalist. Wim Eikelboom uit Zwolle houdt van rivieren. Hij schrijft erover, maakt de podcast Rivierverhalen en publiceerde vorig jaar het boek over zijn lievelingsrivier ‘Geen dag zonder de IJssel’. Wim is betrokken bij uiteenlopende initiatieven rond de IJssel en de Vecht om de rivier schoner en drinkbaar te maken. En hij vertolkt regelmatig de stem van de IJssel.

Kirsten van Gorkum – van de Meeberg

Kirsten bouwt vanuit bureauzaaigoed aan voor de natuur en mens waardevolle gebieden, ze zorgt voor een landgoed moestuin en geeft yogalessen vanuit bijluwte. Ze is in Driel aan de Rijn opgegroeid met herinneringen van schaatsen in de uiterwaarden en aan rolschaatsen op een autovrije dijk vanwege het hoge water. Met Li An Phoa en Wim Eikelboom verkende ze de Drinkbare IJssel als kompas voor een gezond ecosysteem.

Meld je aan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring