Tussenevaluatie KaderRichtlijn Water
In 2024 is in opdracht van het Ministerie van I&W de KRW-tussenevaluatie uitgevoerd. Daarbij is ook een prognose van de waterkwaliteit in 2027 van het beheergebied Waterschap Rijn en IJssel in beeld gebracht door, inclusief geformuleerde maatregelen.
De KRW-tussenevaluatie brengt de toestand van de KRW-parameters in het Nederlandse oppervlaktewater en grondwater in beeld een geeft een prognose in hoeverre het doel zal worden bereikt in 2027. Het jaar 2027 is immers de deadline voor het realiseren van KRW-doelen. De verwachting is dat geen van de waterlichamen in het gebied van Waterschap Rijn en IJssel in 2027 aan alle ecologische en chemische KRW-parameters voldoet. De situatie in het gebied van Waterschap Rijn en IJssel wijkt af van het landelijke beeld. Zo speelt de klimaatcrisis in de Achterhoek, Liemers en zuidoost Veluwe een grotere rol dan in andere delen van Nederland, doordat in droge jaren kleinere beken droogvallen wat onder andere een probleem is voor vis. Ook komt er vervuild water binnen vanuit Duitsland.
In de KRW-wateren worden onder andere chemische stoffen zoals vlamvertragers (PBDE), PFOS, bestrijdingsmiddelen en kwik aangetroffen. Binnen de groep van de specifiek verontreinigde stoffen wordt de norm overschreden door onder andere ammonium en zware metalen als arseen en zink. De ecologische toestand wordt bepaald door biologische parameters, specifiek verontreinigde stoffen en de biologie ondersteunende stoffen. Voor de biologische parameters (vis, macrofauna, overige flora en fytoplankton) is de prognose dat in 2027 van de 36 waterlichamen er 5 tot doelbereik komen.
Consequentie: opvolging van de KRW-tussenevaluatie betekent aanvullende activiteiten ten opzichte van het huidige Waterbeheerprogramma. Om de doelen te bereiken wordt ook een bijdrage van andere partijen zoals medeoverheden verwacht, zo zijn bijvoorbeeld gemeenten verantwoordelijk om via de omgevingsdienst indirecte lozingen van bedrijven te reduceren.
In de bespreking kon niet iedereen zich vinden in de publieksbrochure met een frame dat de landbouw een belangrijke rol heeft met bijvoorbeeld aanpak van de meststoffen. De landbouwfracties stellen dat de landbouw al veel maatregelen nam en dat daar de rek eruit is. Het CDA benadrukt het belang om ons sámen in te zetten.
Water Natuurlijk stelt dat de KRW-normen niet zo belangrijk zijn: het doel is schoon water en dat gaat voor ons verder dan alleen de KRW en KRW-waterlichamen. We brengen in herinnering dat we hiervoor al uitstel kregen vanaf 2015 en we niet in planperiodes werken, zoals de brochure doet suggereren. Iedereen kan een tandje bijzetten om bij te dragen aan schoon en gezond water, ook in droge jaren. Dan zijn wel andere keuzes nodig. Duurzame stoffen die gewoon in de winkelschappen liggen zijn vaak goedkoper dan schadelijke stoffen. Het waterschap kan druk uitoefenen om verdere verbeterslagen in te voeren.
Ecologische verbindingszone Drempt
De vergadering stemt in met een investeringsvoorstel stapsteen Drempt realisatiefase. Water Natuurlijk is blij met het sluitstuk voor de ecologische verbindingszone Oude IJssel. Prijzenswaardig is dat het gebied zelf zorg gaat dragen voor het beheer van de natuurterreinen. We complimenteren het waterschap met het doorbreken van een impasse (het project was stilgelegd) en wensen het succes in de realisatie. Eind 2025 is de laatste (stapsteen) klaar.
Jaarstukken 2024
Water Natuurlijk spreekt complimenten uit over de investeringen en de hoge realisatiegraad. We hopen in het volgende jaarstuk te zien dat de organisatie 100% energieneutraal opereert (nu is dit 88%).
Grondwater, oorlogsdreiging en afscheid directeur-secretaris Cor Roos
Verder in deze vergadering:
- Vraagt Water Natuurlijk een beeldvormend overleg aan over grondwater. De dijkgraaf zegt dit namens het college toe;
- Vraagt Water Natuurlijk aandacht voor de oorlogsdreiging en de mate van weerbaarheid van de organisatie en medewerkers, onder andere rond cyberaanvallen en stroomuitval. De dijkgraaf stelt dat dit nu in beeld wordt gebracht en er binnenkort een mededeling volgt;
- Was het de laatste AB-vergadering met directeur-secretaris Cor Roos. Roos is al sinds 2003 verbonden aan het waterschap en mag naast vele lovende woorden ook een penning van de Unie van Waterschappen in ontvangst nemen. Volgende maand nemen we officieel afscheid van hem en beloven dat dit geen Cor “Roast” wordt.
Kijk hier de vergadering en alle stukken terug:
https://wrij.waterschapsinform...