
AB vergadering Rijn en IJssel 11 maart 2025
Met plannen om beken te herstellen, een digitale transformatie te starten en een strategie voor stad en dorp vast te stellen
Graag nodigen we je uit voor een waterwandeling. Op vrijdagmiddag 2 mei 15:00- 17:00 uur wandelen we langs de Beekhuizensebeek. De organisatie is in handen van de Bekenstichting en Water Natuurlijk. Iedereen kan aansluiten.
Graag nodigen we je uit voor een waterwandeling. Op vrijdagmiddag 2 mei 15:00- 17:00 uur wandelen we langs de Beekhuizensebeek. Deze sprengenbeek ontspringt op de Veluweflank in Velp. Eeuwenlang stroomt hij vanaf daar door het leven van diverse mensen. Elk van hen leert de beek op haar eigen manier kennen. Tijdens de wandeling ontdekken we sporen die de relatie van mensen met de beek hebben achtergelaten in het landschap. En maken we kennis met de familie Middeldorp, twee generaties beekbewoners. De organisatie is in handen van de Bekenstichting en Water Natuurlijk. Iedereen kan aansluiten.
Van waterkracht naar een onuitwisbare invloed
Tijdens de wandeling ontmoeten we de Beekhuizensebeek en staan we stil bij de vraag Van wie is de beek? naar de publicatie van de Stichting tot Behoud van de Veluwse Sprengen en Beken (Bekenstichting). We leren hoeveel eigenaren de beek heeft en hoeveel meer beheerders. Ooit gegraven om molens aan te drijven, kreeg de beek door de tijd heen diverse betekenissen voor mensen. Zo is de beek een plek om te ontspannen, om te leren, om te rouwen, een plek om de ijsvogel te spotten, om aan te boeren en een lievelingsplek om met de hond te wandelen.
Oral history
Met een Oral History-project bij de Rozendaalse Beek en de Beekhuizensebeek nam de Bekenstichting 14 interviews af onder beekbewoners. Hieruit stroomden mooie verhalen en bleek dat de betrokkenheid van bewoners aan de beek zeer groot is. Een aantal verhalen kreeg een plek in de publicatie Van wie is de beek? Zo kregen juist de verhalen die nergens in geschreven bronnen zijn terug te vinden een plek. En is de Beekhuizensebeek onderdeel geworden van ons collectief geheugen.
Wandelgidsen
De wandelgidsen zijn Marianne Poorthuis van de Bekenstichting, Phebe Kloos van Water Natuurlijk en de familie Middeldorp.
Marianne Poorthuis is de initiatiefnemer en coördinator van de uitgave Van wie is de beek? Vanwege haar cultuurhistorische achtergrond is zij al 17 jaar lid van de werkgroep cultuurhistorie van de Bekenstichting. Ook onderzoekt ze of er een Unesco-label aan het sprengenlandschap gehangen kan worden. Op 2 mei neemt ze ons mee in haar eigen betrokkenheid bij de beek, en deelt een aantal intieme verhalen van beekbewoners.
Phebe Kloos is lid van het Algemeen Bestuur van waterschap Rijn en IJssel voor Water Natuurlijk. Een jaar geleden kwam zij in Velp wonen en leerde daar de beek kennen. Op 2 mei licht ze de rol van het waterschap toe, maar bovenal hoe zij de beek heeft leren kennen als plek van betekenis.
De familie Middeldorp woont sinds 1987 in Velp en de Beekhuizensebeek is een plek waar werd gespeeld, gewandeld en langs gefietst. Sinds 2015 wonen Mieke en Richard Middeldorp op een perceel van Natuurmonumenten, vlak aan de beek, bij de bosvijver en aan een NS-wandelroute. Zoon Thijs is beroepsmatig veel met water bezig als oprichter van de Ambassade van de Noordzee en initiator van een netwerk van 'European Water Bodies'.
Praktisch
De wandeling is op vrijdagmiddag 2 mei van 15:00 – 17:00 uur. Verzamelplek is parkeerplaats Woodz, Bovenallee 1 Velp. In een aantal stops wandelen we langs de Beekhuizensebeek naar de woning van de familie Middeldorp. We sluiten daar om 17:00 uur af. Vanaf de familie Middeldorp is het 1 kilometer terugwandelen naar de parkeerplaats. Iedereen is welkom om gratis mee te wandelen. Aanmelden kan via dit e-mailadres (wnwrij@gmail.com).
Hopelijk zien we je daar!
Met plannen om beken te herstellen, een digitale transformatie te starten en een strategie voor stad en dorp vast te stellen
Silvio Erkens van de VVD pleitte onlangs in de Tweede Kamer voor hernieuwd onderzoek naar schaliegaswinning in Nederland. Een slecht idee, want deze vervuilende techniek brengt serieuze risico’s met zich mee voor de waterkwaliteit, bodemgesteldheid, waterbeschikbaarheid en de maatschappelijke kosten. Terwijl waterschappen keihard werken aan een duurzaam en toekomstbestendig watersysteem, dreigt schaliegaswinning die vooruitgang te ondermijnen.
Op vrijdag 11 april vindt in Den Haag de landelijke manifestatie PesticideVrij-Dag plaats, georganiseerd door de Parkinson Vereniging, Natuur & Milieu en de FNV. Met deze actie vragen zij aandacht voor de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen op mens, natuur en waterkwaliteit. Water Natuurlijk steunt deze oproep en roept iedereen op om mee te doen.
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring