Navigatie overslaan

AB vergadering Rijn en IJssel 5 november 2024

AB-vergadering Rijn & IJssel stemt in met begroting 2025 en droogte- aanpak fase 2 Elke Druppel De Grond In (EDDGI)

Water Natuurlijk waterschap Rijn en IJssel nieuwsflits van de Algemeen Bestuursvergadering van 5 november 2024

Begroting 2025

Veel financiële onderwerpen deze vergadering: de bestuursrapportage, begroting, voorstellen voor tarieven en het belastingstelsel 2025. Water Natuurlijk sprak haar tevredenheid uit over de zowel de rapportages als de begroting. In de voorgaande Commissievergadering werd een goede toelichting gegeven. Water Natuurlijk “plantte alvast zaadjes” om mogelijke overschotten in te gaan zetten voor ambities die energieneutraliteit en duurzaamheid nastreven. Het College staat hier niet onwelwillend tegenover. Maar Heemraad Wissing constateert ook dat de grootste hobbels nu zitten in procedures en niet in financiën.

Bij de begroting vinden we het belangrijk dat er geen rekeningen worden neergelegd bij toekomstige generaties. Dus met voorgestelde afbouw van de schuldpositie stemt Water Natuurlijk in.

Met applaus voor de ambtelijke organisatie voor de heldere uitleg in de informatieavonden en goede voorbereiding wordt de begroting unaniem aangenomen.

Vervolgprogramma 2025-2030 “Elke Druppel de Grond in” (EDDGI)

Om de droogte tegen te gaan startte het waterschap een programma om grondeigenaren te stimuleren kleinschalige maatregelen te treffen. Wij zien dat dit programma veel inzet vraagt door de aanpak met keukentafel-gesprekken en tegelijkertijd daarmee ook veel oplevert vanwege de grote betrokkenheid van de grondeigenaren, het vergroten van kennisuitwisseling, vertrouwen in het waterschap en draagvlak voor droogte-maatregelen.

Als Water Natuurlijk zijn we ook tevreden met de uitgebreide evaluatie van de eerste fase. Het geeft goed inzicht hoe(veel) agrariërs zijn betrokken. Voor het vervolg wijzen we op de kansen om gebiedsgericht te werk te gaan en te focussen op andere grondeigenaren zoals landgoederen, recreatieondernemingen en natuurterreinen. Daarnaast vraagt Water Natuurlijk aandacht om bij de kennisuitwisseling en droogte-aanpak oog te houden voor een systeemaanpak, denk aan water- en bodemkwaliteit, clusterbuien en water en bodem sturend.

Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP)

Het programma voor de dijkversterking staat onder druk. Landelijk is er minder budget beschikbaar om alle projecten die op de planning staan uit te voeren volgens de planning. In de Unie van Waterschappen hebben de 21 waterschappen samen een voorstel uitgewerkt voor extra financiële middelen van de Waterschappen, mits het Rijk dezelfde financiële bijdrage als de waterschappen levert.

Wij stemmen volledig in met dit voorstel om het mogelijk te maken het programma voor de dijkversterkingen te blijven uitvoeren. Vertraging door te weinig geld zal uiteindelijk alleen verhoging van de totaal kosten opleveren. En daarnaast zetten we natuurlijk veiligheid voorop in ons Deltaland.

Onderhoud waterketen 2025-2027

Het Bestuur wordt gevraagd in te stemmen met een aanzienlijk budget voor de komende drie jaar voor de reguliere renovatie en instandhouding van de 126 rioolgemalen, 430 km transportleidingen en 13 rioolwaterzuiveringen. Dit is belangrijk onderhoud en wij kunnen dus instemmen met het voorstel.

PFAS en andere zeer gevaarlijke stoffen

In de rondvraag spreekt Water Natuurlijk haar grote zorg uit voor de lozingen van PFAS en andere zeer gevaarlijke stoffen in het oppervlaktewater. We zouden in de productiefase al veel kunnen voorkomen. Nu zijn we veel energie en geld kwijt met het proberen om de gevaarlijke stoffen achteraf uit het water te zuiveren. Maar het gaat erom dat ze niet in het water komen, of nog betere helemaal niet worden geproduceerd en gebruikt. We vragen aan het waterschap om dit in Unieverband nogmaals aan te kaarten bij de regering en in Brussel.

Kijk hier de vergadering terug: https://wrij.waterschapsinform...
Bekijk hier alle vergaderstukken:



Vergaderstukken

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring