
Water Natuurlijk is trots op robuust waterbeheerprogramma 2022-2027
Er wordt hard gewerkt aan ‘robuust’ waterbeheer dat behalve veilig ook ecologisch gezond is en klimaatbestendig.
Er zijn mineralen die CO2 kunnen binden zoals Olivijn en Basal,t maar waterschappen passen die nog niet toe
Er zijn mineralen die CO2 kunnen binden zoals Olivijn en Basalt. Water Natuurlijk vroeg zich af of dit soort mineralen ook bij het waterschap toegepast kunnen worden en stelde schriftelijke vragen.
Uit de antwoorden bleek van deze mineralen nog niet worden toegepast bij het waterschap Hunze en Aa’s en ook niet bij andere waterschappen. Wel loopt er bij Rijkswaterstaat een veldproef met Olivijn via onderzoeksinstituut Deltares. Er wordt een proefterrein ingericht om de CO2 afvang te kunnen meten. Omgevingsvariabelen zoals water en zuurgraad zijn belangrijke onderzoeksthema’s. De uitloging van nikkel is een mogelijk risico voor de toepassing van Olivijn in de nabijheid van water.
Bij Basalt wordt als voordeel genoemd dat dit voedingsstoffen bevat die plantengroei ten goede komt. Overmatige plantengroei is echter bij het waterschap niet wenselijk.
Het waterschap kan op dit moment de kansen en bedreigingen van CO2 bindende mineralen als toepassing niet overzien. Daarom worden de onderzoeken in het land gevolgd. Mocht dit kansrijk blijken dan kunnen het waterschap de toepassing alsnog overwegen.
Olivijn
Er wordt hard gewerkt aan ‘robuust’ waterbeheer dat behalve veilig ook ecologisch gezond is en klimaatbestendig.
Op dit moment loopt er een vernieuwend project om in drie gedeelten van de Drentsche Aa de bodem van de beek te verhogen zodat het water minder snel wegstroomt en langer vastgehouden kan worden. De hogere waterstand versterkt de natuur langs de beek en draagt bij aan een betere waterkwaliteit.
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring