Navigatie overslaan

Ontwerp Waterbeheerplan 2022 – 2027; kansen voor de toekomst

Het Waterbeheerplan tot 2022 biedt prachtige kansen om ons als Hunze en Aa’s op de kaart te zetten als eigentijds, maatschappelijk bewust, kostenbewust en innovatief en duurzaam waterschap, iets om trots op te zijn. Dit beheerprogramma is geen gesloten boek: het is een actie-agenda die werkenderwijs ook tot nieuwe inzichten en kansen kan en zal leiden

Waterbeheerplan 2022 – 2027; kansen voor de toekomst

Het Ontwerp Waterbeheerplan van Hunze & Aa’s is in concept klaar en vastgesteld door het Algemeen Bestuur op 17 februari. Vanaf eind maart ligt het plan ter inzage en kunnen zienswijzen worden ingediend. Het is een mooi programma, waarbij we veel kansen zien als Water Natuurlijk voor natuurlijk waterbeheer.

Grote lijnen Waterbeheerprogramma

Joke Leenders geeft het Dagelijks Bestuur nog een aantal zaken mee namens de fractie:

” Voorzitter, als fractie hebben wij al een reactie gegeven op het voorontwerp Waterbeheerprogramma. Wij willen nu op grote lijnen nog een aantal punten benoemen.

Wij zijn positief over het plan en de ontwikkelingsgang. Vele aandachtsgebieden die wij als partij belangrijk vinden staan erin: klimaatverandering, duurzame watersystemen, energietransitie, biodiversiteit, KRW, kleine overige wateren en recreatief medegebruik. Een aantal aangekondigde ambities en maatregelen zijn naar onze smaak nog aan de voorzichtige kant. Daar staat tegenover dat het waterschap de genoemde ambities ook waar moet kunnen maken. Dat men dan voorzichtig is, is ook weer te verklaren.

Wij zijn ook positief over hoe er in de watervisie wordt gesproken over de rol die het waterschap kan spelen bij het verbinden van natuurgebieden, recreatie, landschappelijke ontwikkeling, het verfraaien van woongebieden en energieprojecten.

Inzet fractie

We hebben een ruime taak:

  1. voorkoming en waar nodig beperking van overstromingen, wateroverlast en waterschaarste, in samenhang met
  2. bescherming en verbetering van dechemische en ecologische kwaliteit van watersystemen en
  3. vervulling van maatschappelijke functies door watersystemen.

Grenzen en waar we over gaan

Wij vinden het verstandig dat wordt benoemd dat aan de uitvoering van onze opgaven grenzen zijn, bijvoorbeeld t.a.v. de beschikbaarheid van zoet water voor landbouw en natuur. Beide lijden onder verdroging. Wat voor de één een oplossing is, bijvoorbeeld een hoger winterpeil, geeft voor de ander mogelijk weer een wateroverlast probleem. Is er een oplossing die goed voor beiden is? Wat is ons gemeenschappelijk belang? Wijzen op gedragsverandering, andere bedrijfsvoering, een slimme ruimtelijke inrichting is erg goed. Maar of we er daarmee komen? De samenwerking met provincie en gemeente voor oplossingen wat betreft wijziging van de functie van landgebruik of aankoop van gronden voor gewijzigde functies levert tot nu toe mondjesmaat resultaat. Zie de taaie materie van de veenoxidatie.

In de komende jaren zullen we door klimaatverandering en teloorgang van natuur en biodiversiteit steeds meer tegen die grenzen aanlopen en niet iedereen meer kunnen bedienen. Dat maakt dat onzes inziens ook het waterschap steeds meer prioriteiten zal moeten stellen en voorwaarden zal moeten stellen aan het gebruik van water en gronden. Die prioriteiten zullen gebaseerd moeten zijn op gedegen kennis. Positief zijn we daarom over onderzoek naar de onttrekkingen aan het grondwater zoals voorgesteld. We zouden over dit soort strategische onderwerpen graag een fundamentele gedachtewisseling willen hebben, los van de directe voorstellen. Over het waterbeheer van de toekomst. En het strategische pad daarnaartoe. Wat is een waterschap van de toekomst? Een Klimaatschap?

Graag hoor ik van de dijkgraaf hoe hij hier tegenaan kijkt.

Kansen

Het programma biedt prachtige kansen om ons als Hunze en Aa’s op de kaart te zetten als eigentijds, maatschappelijk bewust, kostenbewust en innovatief en duurzaam waterschap, iets om trots op te zijn. Dit beheerprogramma is geen gesloten boek: het is een actie-agenda die werkenderwijs ook tot nieuwe inzichten en kansen kan en zal leiden. Vast op de koers, flexibel in de uitvoering; hoe wendbaarder we zijn, hoe meer toekomstbestendig we zullen zijn.

Als fractie wensen wij het dagelijks bestuur veel inspiratie en energie toe om dit mogelijk te maken.“

27 februari 2021

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring