Navigatie overslaan

Investeren in duurzaam waterbeheer

In het Algemeen Bestuur (AB) van 6 november werden de meerjarenraming, de begroting 2025 en de belastingverordening 2025 vastgesteld. Duidelijk is dat het waterbeheer en de zuivering van het afvalwater er niet goedkoper op worden in de toekomst.

Investeren in duurzaam waterbeheer

De versterking van de zeedijk (opgenomen in het landelijke Hoogwater-beschermingsprogramma (HWBP) vraagt om meer geld dan vooraf gedacht. Het rijk betaalt het grootste deel, maar ook de eigen bijdrage van Hunze en Aa’s gaat omhoog. Het zuiveren van afvalwater zal duurder worden wanneer extra maatregelen nodig zijn om methaanuitstoot en lachgas tegen te gaan en medicijnresten te verwijderen. Om over PFAS nog maar niet te spreken. Ook ons AB steunt de oproep van de waterschappen om de PFAS stoffen zo snel mogelijk te verbieden. Verder zijn er de gestegen kosten voor personeel en de inflatie. De lasten stijgen daarom ook. Gelukkig blijft de stijging van de lasten beperkt tot rond de 4 % in 2025. Voor de meerjarenraming heeft het Dagelijks Bestuur onderzocht wat de gevolgen zijn van de nieuwe belastingwet die ingaat per 2026. Daarbij is gekozen om te grote schommelingen in de toedeling van de belasting te vermijden en de kostentoedeling die nu geldt voor 2025 niet te wijzigen. Dit is gunstig voor de categorie gebouwd (dat zijn o.a. huizenbezitters). Zoals het er nu naar uit ziet blijven de tarieven over meerdere jaren acceptabel en uitlegbaar. De kwijtschelding voor lage inkomens blijft gelukkig van kracht. Wel moet deze regeling nu helemaal opgebracht worden door de categorie inwoners, waar hij ook voor bedoeld is. Eerder betaalde ook de categorie ongebouwd hieraan mee. Een concessie vanuit het coalitieakkoord.

In de nieuwe wet is het mogelijk om gebruik te maken van correctie van de percentages die aan verschillende groepen (ongebouwd, gebouwd, inwoners, bedrijven, natuur) worden toegerekend. Ook is het mogelijk om ‘maatwerk’ te leveren onder voorwaarden. Het gaat dan om zogenaamde plusvoorzieningen die getroffen worden voor een bepaalde groep gebruikers. Voor de overgang naar het nieuwe stelsel wordt hier nog geen gebruik van gemaakt. Mogelijk gebeurt in de toekomst alsnog. Al met al is Hunze en Aa’s financieel gezond en kunnen we door met de verdere uitvoering van het Waterbeheerprogramma 2022-2027, met onderzoek en maatregelen voor schoon water, waterveiligheid, zoetwater beschikbaarheid, beheer van het grondwater en goede zuiveringen. Want daar doen we het toch voor.

De stukken en het AB van 6 november en het videoverslag zijn te vinden op de site van Hunze en Aa’s: https://www.hunzeenaas.nl/best...

Joke Leenders, Fractievoorzitter Water Natuurlijk

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring