
Op date met Water Natuurlijk?
Ga jij op date met Water Natuurlijk op 15 maart? Schoon en duurzaam water? Natuurlijk!
Koos Dijksterhuis staat op de lijst van Water Natuurlijk voor waterschap Hunze en Aa's op plek 16. Hij schrijft de 'Natuurdagboek' artikelen in Trouw. In januari schreef hij een column over dat de terugkeer van zeegras niet vanzelf gaat.
Koos Dijksterhuis staat bij ons op de lijst op plek 16. Hij schrijft de “Natuurdagboek”- artikelen in Trouw. Onderstaand artikel is gepubliceerd geweest in Trouw in Januari 2023. Om de natuur te helpen moeten we soms zelf ingrijpen. Hoe? Dat leest u hieronder. Stem Groen - Stem Water Natuurlijk op 15 maart 2023
"Bij eb vlijt het zich op de drooggevallen wadbodem, bij vloed wuift het als een onderwaterweide in de stroming. Groot zeegras is een kraamkamer van vissen en andere zeedieren, legt slib en CO2 vast, beschermt de kust tegen stromingen. Daarbij was het een natuurlijke grondstof voor matrassen – ik heb er zelf op gelegen als kind. Het is kortom, doodzonde dat het uit de Waddenzee verdween. Maar nu keert het terug!
De terugkeer van groot zeegras gaat niet vanzelf. Een groep biologen van de universiteiten van Groningen en Nijmegen werkt er met Natuurmonumenten en The Fieldwork Company al een paar jaar aan. Zij schrijven erover in het laatste nummer van De Levende Natuur. Met in Duitsland gewonnen zaden probeerden ze bij Griend een zeegrasveld te zaaien. Na wat mislukte pogingen sloeg het zaad in 2018 aan en spoelde het niet meer weg. Waren er in de Nederlandse Waddenzee slechts vier plukjes zeegras van samen dertien hectare, in de luwte van Griend ligt nu een veld van 650 hectare. Dat was vier jaar eerder nog maar dertig hectare. Er stonden toen ongeveer tienduizend zeegrasplanten. Afgelopen zomer waren dat er minstens een miljoen.
Zeegras kan slecht tegen hitte. Als het droogvalt tijdens een hittegolf gaan er veel plantjes dood, wat dan ook gebeurde in 2018 en 2019. Een beginnend zeegrasveld is daar extra gevoelig voor, want omdat het slib vastlegt, komt het hoger te liggen en vangt het meer zon. Wordt een klein veld groot, dan vangt het vooral aan de randen slib in. Daardoor vormt het een soort kom, waarin bij eb een laagje zeewater blijft staan. Dat geeft verkoeling, met gunstig gevolg. In natte proefvlakken blijkt zeegras twee keer zo hoog te worden als in droge proefvlakken.
De zaden worden in het wad geïnjecteerd met een voortgerold rad waaraan zestien kitpistolen zitten, die als klisteerspuiten een mix van slijk en zaad in gaatjes in de bodem inbrengen."
Hierboven komt van Koos Dijksterhuis column in Trouw, met toestemming. De foto is genomen door Laura Govers.
Stem Groen - Stem Water Natuurlijk op 15 maart 2023
Ga jij op date met Water Natuurlijk op 15 maart? Schoon en duurzaam water? Natuurlijk!
Donderdagavond 16 februari organiseren Water Natuurlijk en PvdA samen met DWARS, Jonge Democraten en Jonge Socialisten een thema-avond voor jongeren. Wil je meer weten over het werk van het waterschap? Of je mening geven over hoe het waterschap werkt aan jouw toekomst? Vanaf 19:30 ben je welkom in het Buurtcentrum Poortershoes in Groningen.
Op 11 februari trapt Water Natuurlijk de landelijke campagne voor de waterschapsverkiezingen af. De landelijke aftrap vindt plaats midden in Rotterdam, de stad die centraal ligt in het gebied van drie waterschappen: waterschap Hollandse Delta, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en hoogheemraadschap van Delfland. Naast de landelijke campagne organiseren ook de lokale afdelingen van Water Natuurlijk eigen campagnes om zoveel mogelijk aandacht voor de waterschapsverkiezingen te genereren.
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring