Navigatie overslaan

Water Natuurlijk geeft bomen een plek

Bomen zijn belangrijk voor Water Natuurlijk. Waterschap Hollandse Delta zocht een nieuwe plek voor de knotwilgen die moesten wijken voor een fietspad. Een verzoek vanuit het waterschap om hulp bij zoektocht was dan ook niet aan dovemans oren gericht. De actie van Water Natuurlijk werd een daverend succes.

(foto's van Henk de Koning. Gerooide boom gaat op transport)

Zo’n 100 knotwilgen langs de Korteweg bij Zuid-Beijerland moesten plaats maken voor een nieuw fietspad. Na een motie van Water Natuurlijk en andere partijen had het waterschapsbestuur besloten om de bomen zoveel mogelijk te verplanten. Een onderzoek van het waterschap leverde slechts voor 25 knotwilgen een nieuwe plek op. Vandaar de vraag aan Water Natuurlijk om via haar netwerk te zoeken naar plekken voor de overige bomen en deze te redden van de versnipperaar. Na een oproep via de gebruikelijke media, waarbij mensen met belangstelling voor een of meer bomen zich konden melden, ging het los. De respons was overweldigend.

Nieuw aangeplante rij knotwilgen aan de Bosweg

Grote betrokkenheid bij bomen

Vele tienduizenden namen kennis van de oproep en die werd honderden keren gedeeld. Het waterschap raakte overspoeld met vragen naar bomen. Binnen de kortste keren hadden alle knotwilgen een bestemming. De vraag was heel veel groter dan het aantal beschikbare bomen. Afgelopen week gingen de knotwilgen van de Korteweg op transport naar een nieuwe toekomst.

De vele reacties toonden eens te meer de grote betrokkenheid van het publiek bij bomen, en dat zou voor overheden als de gemeente en het waterschap een signaal moeten zijn om ruimhartiger bomen aan te planten. Ook komt uit de actie naar voren dat er een markt is voor oudere bomen. En dat is een extra argument om het uitsterfbeleid van het waterschap voor bomen bij dijken bij te stellen.

Uitsterfbeleid

Het waterschap Hollandse Delta heeft een beleidsregel, die stelt dat in de zone van vrije ruimte aan de binnenzijde van waterkerende dijken gekapte bomen niet worden vervangen. Het heeft niets met de veiligheid van een dijk van doen, maar met het vrijhouden van ruimte die misschien in de toekomst nodig is voor een dijkversterking.

Het is natuurlijk zonde om vitale bomen te kappen. Ook al is dat voor een verbreding van een waterkerende dijk. En veiligheid gaat altijd voor. Nu is duidelijk geworden dat kappen niet nodig is. Verplanten kan prima en er is veel vraag naar oudere bomen. Bedrijven kunnen daar nog wat aan verdienen en de kosten voor de belasting betaler zijn beperkt. Alle reden om die vrije ruimte, net als vroeger, te benutten voor bomen en de duizenden bomen die daar de afgelopen jaren verdwenen zijn, alsnog te vervangen. Water Natuurlijk pleit daarvoor.

Joost Kievit MSc

Vriend worden!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring