Navigatie overslaan

Wat gooit u in de straatkolk?

Wat hebben kauwgom, sigarettenpeuken en verf met elkaar gemeen? Ze hebben als overeenkomst dat men ze dumpt in de straatkolk.

Een straatkolk, ook wel bekend als een regenwaterput, is ontworpen om regenwater van straten, trottoirs en andere verharde oppervlakken op te vangen en af te voeren naar het regenwaterafvoersysteem. Regenwater dat via een straatkolk wordt opgevangen, komt meestal in het riool terechtkomen omdat we hier in de Hollandse Delta niet overal gescheiden rioolstelsel hebben voor regenwater (ook wel hemelwater genoemd) en afvalwater (rioolwater) van huishoudens en bedrijven.

Er zijn verschillende bezwaren tegen bovenstaande praktijk. Ten eerste kunnen de waterkolken en afvoersystemen verstopt raken door het ophopen van deze zaken. Bij hevige stortbuien die meer en meer voorkomen met ons veranderende klimaat ontstaan problemen. Straten en tuinen komen blank te staan door deze verstoppingen en de gemeenten en de waterschappen staan hierdoor voor hoge kosten. Uiteindelijk zijn de kosten dus voor u en mij via de gemeentelijke- en waterschapsbelasting.

Ten tweede komt het gemeentelijk rioolstelsel uit in het systeem van het waterschap. Daar gaat het via de zuiveringsinstallatie naar het oppervlaktewater. Even ter herinnering: in ons gebied komt het drinkwater vooral uit oppervlaktewater, gezuiverd door de drinkwaterbedrijven. Met de verf en de peuken komen er giftige stoffen in het water terecht. Vanuit de verf organische oplosmiddelen en uit de peuken stoffen als benzeen, arsenicum, nicotine en microplastics. Slechts één filter kan wel tot duizend liter (rivier)water vervuilen (bron: PeukMeuk: landelijke peuken clean-up - Schone Rivieren). Het is maar de vraag of het Waterschap wel al deze narigheid uit het rioolwater kan zuiveren. Ook hier geldt het devies: wat er niet in komt hoeft er ook niet uit.

Het Waterschap heeft een begroting van ruim 200 miljoen per jaar. En ongeveer de helft gaat naar de zuivering. We willen met zijn allen de kosten beheersbaar houden. Dus het is ook aan onszelf om op een verantwoorde manier met ons afval om te gaan. We gooien tegenwoordig toch ook geen frituurvet meer in ons gootsteenputje? Peuken en kauwgom kunnen gewoon bij het restafval evenals verfpotten met opgedroogde verf. Anders lever je die verf in bij het Klein Chemisch Afval van het plaatselijke afvalscheidingsstation.

Mirjam de Neef

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring