Navigatie overslaan

Visbeleid krijgt vorm

Water Natuurlijk zet zich al jaren in voor betere waterkwaliteit en levensvoorwaarden voor vissen. Zo is door het stellen van schriftelijke vragen en discussie in het bestuur vismigratie op de agenda gezet. Deze week lag het nieuwe visbeleid voor en het algemeen bestuur van het waterschap Hollandse Delta stelde dit unaniem vast.

Driedoornige stekelbaars foto R Grimm toestemming via Theo Schuurmans

Vismigratie

Dieren moeten zich kunnen verplaatsen. Dat geldt ook voor vissen en ander waterleven. Dat is nodig om nieuwe leefgebieden te vinden en ook om te kunnen voortplanten. In kleine afgesloten gebieden dreigt al gauw inteelt en dat kan plaatselijk uitsterven tot gevolg hebben. De Hollandse Delta ligt op de scheiding van zout en zoet water. Diverse soorten brengen een deel van hun levensfase door in zoet water en een andere periode in zout water. Denk bijvoorbeeld aan paling en driedoornige stekelbaars. (Met dank aan R. Grimm voor de foto bovenaan dit artikel.)

De Hollandse Delta is voor vismigratie dus een belangrijk gebied. Maar ook een achtergebleven gebied. Het watersysteem van het waterschap Hollandse Delta is gebouwd zonder hier rekening mee te houden. Er is altijd gekozen voor een technologische benadering met heel veel stuwen, pompen en gemalen. Gericht op de snelle afvoer en aanvoer van water, waarbij de landbouw richtinggevend was. Dat maakt dat we nu met een watersysteem zitten van 772 afgesloten peilgebieden. Migratie is hier zo goed als uitgesloten. Andere waterschappen zijn veel verder met het realiseren van migratie-mogelijkheden.

Vismigratieroutes

Visbeleid

De inzichten van het huidige college van dijkgraaf en heemraden, de vernieuwde organisatie van het waterschap en zeker ook de aanhoudende aandacht voor het onderwerp van Water Natuurlijk leiden nu tot een vastgesteld visbeleid. Eerder kwam er al een handelingskader voor de vervanging van pompen en de keuze voor vis passeerbare pompen.

In het visbeleid zijn onder andere vismigratie routes in kaart gebracht en de komende jaren worden vier routes gerealiseerd. Het gaat om routes op Goeree Overflakkee, de Hoeksche Waard en IJsselmonde. Deze moeten in 2027 klaar zijn. Routes op Voorne Putten en Rozenburg staan voor later in de planning.

Water Natuurlijk maant tot spoed. Er zijn grote achterstanden in de Hollandse Delta en de biodiversiteit holt achteruit. In de Verenigde Vergadering was nog enige discussie over de mogelijke vervanging van pompen die nog niet afgeschreven zijn. Een desinvestering werd het genoemd. Fractievoorzitter Anne Mollema van Water Natuurlijk noemde de aanschaf van 'gehaktmolens' in het verleden een desinvestering. Het is nu tijd om de fouten uit het verleden te herstellen. We houden de vinger aan de pols.

Joost Kievit MSc

Vriend worden!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring