Roundup: weg er mee
Roundup is een plantenverdelgingsmiddel dat overal op de wereld op zeer grote schaal wordt gebruikt. Het is in toenemende mate omstreden vanwege het negatieve effect op het milieu en de gezondheid van mensen. Het beleid van het waterschap Hollandse Delta vermeldt dat het nog steeds wordt gebruikt bij de bestrijding van wilgen opschot. Water Natuurlijk wil dat dit stopt.
Wat is Roundup?
Roundup is een merknaam. Het is een onkruidbestrijdingsmiddel dat in de jaren ’70 op de markt werd gebracht door Monsanto. De werkzame stof is glyfosaat en alle planten gaan ervan dood doordat de stofwisseling wordt geblokkeerd. Dit met uitzondering van door hen op de markt gebrachte genetisch gemanipuleerde landbouwgewassen, zoals soja, mais en aardappelen. Deze aangepaste planten verdragen het middel wel, zodat het in deze gewassen onbeperkt kan worden toegepast. Het octrooi van Monsanto op glyfosaat is inmiddels verlopen en meerdere fabrikanten maken nu bestrijdingsmiddelen met deze werkzame stof. Het wordt nu ook veel gebruikt door particulieren en overheden.
Giftig voor waterleven
Het middel is giftig voor waterleven. Het is ook een probleem voor de kwaliteit van drinkwater. In oppervlaktewater, dat wordt gebruikt voor de drinkwatervoorziening, zit al jaren teveel glyfosaat. Drinkwaterbedrijven pleiten al heel lang voor een verbod. Het gebruik op verharde oppervlakken, parken en plantsoenen is inmiddels verboden. Toepassing voor de bestrijding van wilgen op oevers en in waterbergingsgebieden zoals het waterschap doet, is daarom zeer discutabel. Alle reden voor een waterkwaliteitsbeheerder zoals het waterschap om afstand te nemen van zo’n middel.
Kankerverwekkend
De Wereld Gezondheids Organisatie concludeert dat het middel waarschijnlijk kankerverwekkend is. Gebruikers hebben in de Verenigde Staten meerdere rechtszaken aangespannen tegen Monsanto. Zij claimen kanker te hebben gekregen van het middel. Twee claims zijn door de rechtbank gehonoreerd en tientallen miljoenen dollars aan schadevergoeding zijn toegekend.
Schadelijk voor insecten
Verlies aan biodiversiteit in het algemeen en het dreigende uitsterven van tal van insectensoorten is een groot probleem. Er zijn meer oorzaken voor het verdwijnen van insecten. Vergiftiging is een belangrijke factor. Amerikaans onderzoek duidt er op dat glyfosaat slecht is voor insecten. Het tast de weerbaarheid tegen infecties bij o.a. bijen aan.
Water Natuur Hollandse Delta probeert binnen het algemeen bestuur van het waterschap te bereiken dat afstand wordt genomen van glyfosaat.
Joost Kievit MSc