Navigatie overslaan

Veenweide – op weg naar een betere toekomst!

Water Natuurlijk heeft meermalen in woord en geschrift de aanpak van de veenweide discussie kritisch benaderd. Te traag, te weinig omvattend, geen daadwerkelijke actie, geen regie van de beleidsbepalende partner in crime de provincie Fryslân. Onze provincie is één van de grootste vervuilers in Nederland waar het de CO2 uitstoot betreft door de voortdurende veenoxidatie. Peilverlagingen dragen daar in aanmerkelijke mate aan bij. Het waterschap is helaas volgend omdat de provincie de regie heeft op dit dossier. Maar het waterschap ziet wel de gevolgen van het feitelijk niets doen van de provincie. Kosten van waterbeheer nemen toe (verhogen boezemkaden, gemalen etc.) maar ook de eigenaren van woningen op houten funderingen zien de kosten stijgen. Maar ook de natuur ondervindt daarvan de negatieve gevolgen door verdroging van de naastgelegen natuurgebieden. Of dat zo maar kan, is een interessante vraag. Er ligt immers een klimaatakkoord van Parijs en ook het kabinet Rutte III wil dat er iets gaat gebeuren. De provincie draalt eens te meer en heeft weer een nieuw uitwerkingsprogramma van de veenweidevisie aangekondigd ergens dit voorjaar. Water Natuurlijk ziet dit met lede ogen aan. Niet alleen CO2 uitstoot is een toenemend probleem maar dit afwachtende beleid heeft ook gevolgen voor de biodiversiteit en het bodemleven. Minder vogels (grutto’s en kieviten) maar alles wat er zich onder het maaiveld afspeelt.

Maar er gloort hoop. Water Natuurlijk heeft onder leiding van haar fractievoorzitter Tieneke Clevering eerder dit jaar een aantal verwante partijen in de provinciale staten van Fryslân uitgenodigd om bij dit voortdurende dilemma stil te staan. Die fracties (Partij van de Arbeid, D’66, Christen Unie, 50 plus en Partij voor de Dieren) zijn niet bij de pakken gaan neerzitten en hebben een initiatiefvoorstel gelanceerd om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Het is een ambitieus voorstel waar Water Natuurlijk zich helemaal in herkend. Het voorstel voorziet ook in flankerend beleid en is gebaseerd op de erkenning dat het roer om moet! Een landbouwsector die meer duurzaam moet worden ingericht (natuurinclusief) waarbij tot nu toe gebleken succesvolle bedrijfsmodellen verder moeten worden uitgerold, blijvende vernatting van het veengebied waardoor de CO2 uitstoot drastisch wordt verminderd, een toename van natuurherstel en biodiversiteit met robuuste gebieden voor weidevogels en insecten! Het is een meer integrale aanpak dan de incidentele aanpak die het college van gedeputeerde staten steeds voorstaat. Alles valt en staat met de bereidheid van de coalitiepartijen in de provinciale staten mee te bewegen. Tot op de dag van vandaag hebben CDA, VVD, SP en FNP hun college steeds gesteund in hun onwrikbare houding echt aan de slag te gaan. Blijft die houding in tact? Er zit een zekere mate van arrogantie in die houding. Iedereen ziet dat er wat moet veranderen maar het college van gedeputeerde staten is horende doof en ziende blind.

Hoe lang houd je zo’n houding vol? Volgend jaar zijn er verkiezingen van de provinciale staten. Een fantastisch verkiezingsthema. Zeker voor Water Natuurlijk bij de waterschapsverkiezingen die tegelijkertijd plaatsvinden!

Met behulp van onderstaande link is het voorstel te lezen.
Fries-landschap-terug-in-balans-Beleidsonderlegger-Definitief

Over een paar weken vindt in de provinciale staten de plenaire behandeling plaats. Benieuwd hoe dat gaat aflopen!

Martin Dijkhoff – fractie Water Natuurlijk geborgd natuur.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring