Zeer Zorgwekkende Stoffen
Er zijn veel gevaarlijke en potentieel gevaarlijke chemische stoffen in omloop. Veel van die Zeer Zorgwekkende Stoffen zijn slecht afbreekbaar en hopen zich op in het milieu en vaak zijn de effecten op mens en dier niet of te weinig bekend. Vandaar dat er weinig regelgeving op van toepassing is. Mondjesmaat komt daar verandering in, als er stoffen in het zoeklicht komen te staan die mogelijke kwalijke effecten hebben. Denk bijvoorbeeld aam PFAS, een groep stoffen waar bijvoorbeeld Tefal van gemaakt is. Wie had daar ooit van gehoord? De gevolgen voor de (water)bouw waren groot. Bestrijdingsmiddelen, medicijnresten en microplastics staan al iets langer in het zoeklicht, evenals PAK’s en zware metalen.
Maar er zijn er veel meer.
Delfland wil meer greep krijgen op deze verontreinigingen om ons drinkwater in de toekomst schoon te houden en om te zorgen voor een gezond watersysteem. Ook in Delfland vinden we allerlei microverontreinigingen terug, bijvoorbeeld in het effluent (wat er uitkomt aan de achterkant) van de waterzuiveringsinstallaties.
Water Natuurlijk staat achter de doelen van Delfland. We vinden het allereerst van belang dat de stoffen niet in het water terechtkomen. Als dat dan toch het geval is, moeten we haast maken met het eruit halen. De planning om medicijnresten pas in 2033 bij de waterzuiveringsinstallatie uit het water te gaan halen vinden we veel te laat. Dat moet –en kan- eerder. Bovendien vinden we op zee lozen ook geen optie, denkend aan het grotere ecosysteem.
Ook wat betreft de Zeer Zorgwekkende stoffen staat Water Natuurlijk achter het Delflands beleid: nadenken en samenwerken met andere overheden en maatschappelijke groeperingen om dit versneld aan te pakken.