Navigatie overslaan

Watertop 2024: "Water en Bodem sturend, hoe dan?"

Uitvoering van Water en Bodem sturend vraagt om ruimte, regels en regie. Dat is de korte 'oogst' van de Watertop 2024.

Op 10 juni vond in Den Haag de eerste Watertop plaats. Tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door de Unie van Waterschappen, werd door de aanwezigen gesproken over hoe het water- en bodembeleid de komende jaren het beste kan worden uitgevoerd. Water Natuurlijk omarmde meteen de kabinetsbrief van 'water en bodem sturend' van november 2022 en maakte het ook de titel van ons verkiezingsprogramma. Ons eigen hoogheemraad Els Otterman werd de eerste portefeuillehouder met deze opdracht. Els was dan ook aanwezig op deze Watertop

Maar ook al is het de basis voor overleg over de toekomst van het waterbeheer en van ruimtelijke ordening, het is goed om deze structurerende opdracht te verduidelijken voor alle waterschappen, andere overheden, drinkwaterbedrijven en betrokken natuur- en agrarische organisaties. Wat kun je bijvoorbeeld lokaal oplossen, wat regionaal en hoe werk je daarin samen? Deltacommissaris Co Verdaas riep om nu te werken aan een perspectief voor de komende twee generaties. “Als we nu te weinig doen, hebben zij straks een veel groter vraagstuk.” Jannemarie de Jonge, Rijksadviseur voor de Leefomgeving, benadrukte daarop het belang van vakmanschap en leiderschap voor de toekomst. “Extremen worden normaler. Omgaan met water en bodem is niet iets wat je uit een boekje leert. We moeten daarom kennis op één zetten en vertrouwen op een combinatie van leiderschap en vakmanschap.

Vandaar deze Watertop. U vindt hier het document met de 'oogst' van de watertop en hier het filmpje waarin wordt teruggekeken door de voorzitter van de Unie van Waterschappen, Rogier van de Sande.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring