Water Natuurlijk zette dit onderwerp jaren geleden op de agenda van het waterschap. We zorgden ervoor dat het grondwaterbeheer een belangrijke plek inneemt in het waterbeheerplan "Stroomopwaarts, klimaatbestendig en duurzaam" en het coalitieakkoord "Waterverbinding, in vertrouwen kan veel". Dit najaar vroeg Water Natuurlijk hoe het staat met het grondwaterbeheer. Ook de Rekenkamer van het waterschap deed onderzoek en aanbevelingen voor beter grondwaterbeheer.
Maarten Verkerk, woordvoerder waterbeheer namens Water Natuurlijk: “Goed grondwaterbeheer begint met goed inzicht. Hoe stroomt het grondwater, stijgt of daalt het grondwater op de lange termijn, waar zitten de onttrekkingen en hoeveel wordt er onttrokken. In tegenstelling tot veel andere waterschappen heeft HDSR een meldingsplicht voor grondwaterputten. De komende jaren gaat het waterschap aan de slag om die meldingen te controleren, want we vermoeden dat niet elke put gemeld is. Daarna volgt het bemeteren: hoeveel water wordt onttrokken? En: kan het grondwater dat wel aan, of onttrekken we meer dan we aanvullen? En hoe kunnen we er dan voor zorgen dat we minder water onttrekken en het grondwater beter aanvullen? Het Algemeen Bestuur gaat hierover medio 2024 met elkaar in gesprek. Wij nodigen onze partners van harte uit om daar inbreng voor te leveren.”
De Utrechtse Heuvelrug is door de zandige bodem en de hoogteverschillen gevoelig voor verdroging. Voor die Utrechtse Heuvelrug maakt het waterschap via een Blauwe Agenda Utrechtse Heuvelrug samen met gemeenten, boeren, natuurorganisaties, provincie en drinkwaterbedrijf afspraken over het meer aanvullen en minder onttrekken van grondwater. In het Algemeen Bestuur van 20 december moedigde Water Natuurlijk het college aan om naast te werken aan een visie grondwaterbeheer en het in beeld krijgen van alle onttrekkingen ook werk te maken van concrete maatregelen om water langer vast te houden, met name op de Utrechtse Heuvelrug.