In 2027 moeten alle EU-lidstaten voldoen aan de doelen die de Kaderrichtlijn Water (KRW) stelt. De KRW is van toepassing op alle wateren en niet alleen in aangewezen KRW waterlichamen. Dit raakt niet alleen direct onze gezondheid en de natuur, maar kan ook leiden tot een vergunningenstop waardoor tal van economische activiteiten in 2027 stil komen te liggen.
Vier Brabantse waterschappen hebben onderzoek laten uitvoeren door de Universiteit Utrecht (Frank Groothuijse en Marleen van Rijswick). In dit onderzoek is de systematiek van het EU-recht en de KRW uiteengezet en zijn mogelijke risico’s voor de Brabantse waterschappen bij de uitvoering van de Kaderrichtlijn water geïnventariseerd. De resultaten van dit onderzoek zijn beschreven in het uitgebreide essay Scherper aan de wind: Koersen op KRW-doelbereik in 2027!.
Dit onderzoek was voor onze fractievoorzitter Martin Jansen aanleiding om schriftelijke vragen te stellen om meer zicht te krijgen op de stand van zaken in het beheersgebied van HDSR. Uit de antwoorden blijkt dat HDSR het onderzoek dermate nuttig vindt dat een zelfde opdracht is verstrekt voor het HDSR-gebied, met als onderzoeksvraag 'heeft HDSR de noodzakelijke maatregelen en inzet instrumenten voldoende (concreet en toetsbaar) in de waterbeheerplannen en bijvoorbeeld VTH-plannen opgenomen of in beleid vastgelegd?'
Met betrekking tot de lozingen, zowel bij de rioolwaterzuiveringen als bij bedrijven, moet er nog wel veel geregeld worden. HDSR is in overleg met de provincie en gemeenten hoe de vergunningverlening, toezicht en handhaving zo goed mogelijk kan worden geregeld als per 1 januari 2024 de Omgevingswet in werking treedt.
Verder zal er het college waarschijnlijk begin volgend jaar komen met een eigen update van de stand van zaken van de het bereiken van de doelen van de KRW. Wordt vervolgd dus.