Navigatie overslaan

Samenwerking Volt, D66 en GroenLinks werpt vruchten af

Water Natuurlijk is een onafhankelijke partij, ooit opgericht door vele groene organisaties om de groene stem te zijn in de waterschappen. Water Natuurlijk hecht aan die relatie met groene organisaties en ook aan onze onafhankelijkheid. Maar het is wel fijn dat een aantal politieke partijen onze idealen en werk ondersteunt: Volt, D66 en GroenLinks.

Met diverse gemeenteraadsfracties van D66 en GroenLinks (en ook Open Utrechtse Heuvelrug) hebben we een goede samenwerking opgebouwd over allerlei onderwerpen die te maken hebben met water, biodiversiteit, waterkwaliteit, genieten van water, toekomstbestendig watersysteem, bodemdaling, enz. Volt heeft geen vertegenwoordigers in gemeenteraden, maar wel in de provinciale staten.

Op maandag 11 december was er een symposium over de Staat van het Utrechts Water, waar wetenschappers, het KNMI, wethouders, gedeputeerden en ons eigen hoogheemraad Els Otterman presentaties hielden over hoe men gezamenlijk omging met de wateropgaven waar de provincie Utrecht voor staat. Kernboodschap was dat samenwerken tussen overheden en met bewoners en bedrijven is essentiel om alle opgaven het hoofd te kunnen bieden. De wateropgaven zijn, met andere woorden, niet langer alleen een zaak van specialisten. Er is steeds bredere inzet nodig om de problemen het hoofd te bieden. We hebben het dan bijvoorbeeld over nieuwe aanpakken op het gebied van de ruimtelijke ordening, maar ook over inwoners die hun percelen watervriendelijker kunnen inrichten. In de transformatie van wateropgaven die bijna geheel door deskundigen konden worden gereguleerd naar het nieuwe tijdperk waarin wateropgaven iedereen raken, moeten bruggen worden geslagen in kennis- en informatieoverdracht.

Die laatste zin zit in het DNA van Water Natuurlijk. De eerste vruchten van die samenwerking bleek al uit de eerste aanzet tot een fietsvriendelijker inrichting van de Lekdijk en het verbod op vervuilende boten op de Kromme Rijn. Maar ook ten aanzien van de rioolwaterzuiveringen en circulariteit worden de krachten steeds meer gebundeld. Zo diende de provinciale fractie van Volt, samen met D66 e.a. een motie in om te bekijken of en zo ja hoe, en ozonreactor (een zogenaamde "vierde trap" in het zuiveringsproces) bij alle zuiveringsinstallaties kan helpen om onder meer de doelen van de Kader Richtlijn Water te behalen in 2027. Ozonisatie is een techniek die het overgrote deel van medicijn- en drugsresten uit afvalwater kan verwijderen.

Helaas haalde de motie het niet, op 1 stem na. Maar gedeputeerde Has Bakker bleek het signaal gelukkig wel goed verstaan te hebben en gaat een versnelde ozonisatie bespreken met de waterschappen.

Een andere motie van Volt, samen met D66 en anderen, werd wel aangenomen. In de motie wordt Gedeputeerde Staten van Utrecht opgeroepen om voortvarend voort te gaan met het Utrechtse Programma Landelijk Gebied (UPLG). Het is noodzakelijk voor de gebiedsprocessen die al gaande zijn om niet af te wachten wanneer welk kabinet zal gaan aantreden. Immers, als betrouwbare overheid is het, zeker in dit programma, van belang gemaakte afspraken met samenwerkingspartners, inclusief gebiedspartners en belanghebbenden na te komen. Daarnaast willen alle partijen, ook Water Natuurlijk, blijven werken aan een perspectief voor agrarische ondernemers en de natuurwaarden binnen ons Utrechts landelijk gebied.

In 2024 willen we de samenwerking met deze partijen, de groene organisaties en uiteraard met onze leden, intensiveren. Wordt vervolgd!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring