Navigatie overslaan

Water en Bodem Sturend bij woningbouwopgave gemeenten

Volgend jaar om deze tijd zitten we volop in de campagne naar de gemeenteraadsverkiezingen van 18 maart 2026. In veel gemeenten zal de noodzaak om woningen te bouwen een belangrijk thema worden in de diverse verkiezingsprogramma's. Nederland kampt immers met een groot tekort aan betaalbare en geschikte woningen. Water Natuurlijk roept partijen op water en bodem sturend te maken bij de woningbouwopgave.

Om partijen te informeren is daarom door HDSR en alle waterpartners in de provincie Utrecht een digitale geschiktheidskaart voor woningbouw gemaakt. De kaart geeft inzicht in bodemgesteldheid, kans op wateroverlast en overstromingsrisico's. Klimaatverandering vraagt immers niet alleen sterkere dijken, maar ook voldoende en kwalitatief gezond zoet water op de juiste plek op het juiste moment. Bodemdaling, verzilting, verdroging, maar ook vernatting, extremer weer met bijvoorbeeld piekbuien of juist een lange periode zonder regen, de capaciteit om overtollig water af te voeren via het Amsterdam-Rijnkanaal en via de rioleringen - het zijn allemaal zaken die bij woningbouw geadresseerd moeten worden.

Eén van de grootste woningbouwopgaven in Nederland zijn de plannen voor 63.000 tot 75.000 woningen in de polder Rijnenburg en het gebied tussen het Merwedekanaal richting en rondom de A12 dat is omgedoopt in 'Groot Merwede'.

Leden van het Algemeen Bestuur werden door onze eigen hoogheemraad Els Otterman, samen met de gemeente Utrecht geïnformeerd over de stand van zaken in deze ontwikkelingen en wel in het gebied zelf. Aan de historische waterloop, de Heijcop, het afwateringkanaal dat aanleiding was voor de oprichting in 1385 van één van de oudste waterschappen in ons gebied, het waterschap de Heijcop of Lange Vliet.

Kaart uit 1900 van het waterschap Heijcop

Namens Water Natuurlijk waren Martin Jansen en Gerda Oskam aanwezig. Gerda houdt zich al sinds 2003 bezig met de plannen voor Rijnenburg en woont er niet ver vandaan. Gerda: "Rijnenburg kent een zeer complexe bodem- en waterstructuur. Het wordt daarnaast gescheiden van Leidsche Rijn en De Meern door de A12, gescheiden met Nieuwegein door de A2 en kent eigenlijk maar 1 ontsluitingsweg voor al het verkeer, de Meerndijk. Die Meerndijk is aangelegd naast een watergang door de Romeinen vanaf de Hoge Woerd in De Meern naar de Hollandse IJssel. Mocht u geïnteresseerd zijn in deze geschiedenis van Rijnenburg, stadsarcheoloog Erik Graafstal geeft een lezing hier over bij de Historische Vereniging Oud Utrecht op 19 maart.

Tijdens de bijeenkomst werd een overzicht gegeven van de plannen voor Rijnenburg en het standpunt van HDSR. Het Algemeen Bestuur steunt de noodzakelijke maatregelen in Rijnenburg bij de ontwikkelingen, zoals:

voldoende ruimte voor waterberging en afvoer, eventueel in combinatie met andere functies

slimme inrichting met groen en water om hevige regenval beter op te vangen met een waterberging in het noordelijke deel van Rijnenburg van circa 1 miljoen m3 regionale waterberging om

water lang vast"te houden voordat het naar het Amsterdam-Rijnkanaal stroomt om een maalstop te voorkomen of uit te stellen. Zie hier voor meer informatie over het hele watersysteem in het gebied tussen Utrecht en IJmuiden.

wateroverlast in Rijnenburg en omliggende gebieden te voorkomen.

Mochten (kandidaat-)raadsleden van de ons ondersteunende partijen D66, GroenLinks of Volt meer informatie willen - maar ook van andere partijen - wij zijn altijd bereid in gesprek te gaan!

Hoogheemraad Els Otterman geeft informatie over het standpunt van HDSR over Water en Bodem Sturend

Lees meer

Meer nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring