Navigatie overslaan

Water Natuurlijk bij gespreksavond met agrariërs

Op een bomvolle etage in de Expo in Houten kwamen bijna 100 agrariërs uit de Kromme Rijnstreek en de Utrechtse Heuvelrug bijeen om te spreken met het dagelijks en algemeen bestuur en met ambtenaren van HDSR over het waterbeheer in hun gebied en op hun bedrijf.

Namens Water Natuurlijk waren Martin Jansen en Gerda Oskam aanwezig. De avond voldeed zeer aan de behoefte en was heel erg goed georganiseerd door HDSR die een zeer alerte en goede moderator had ingehuurd voor het plenaire deel van de avond. Vrijwel het voltallige college, meerdere algemeen bestuursleden en veel ambtenaren waren ook aanwezig om in deelgroepen in gesprek te gaan met de agrariërs. Gerda Oskam: "ik had meerdere geanimeerde gesprekken met jonge agrariërs die al de 5e of 5e generatie waren die het bedrijf van hun ouders zouden willen overnemen. Het geeft aan hoe diep de verbondenheid met en ook de kennis van het gebied geworteld is."

Vertegenwoordigers van Boerennatuur Utrecht Oost, fruittelers en LTO Noord die vertelden over dilemma’s waar ze tegen aan lopen. Boerennatuur Utrecht en andere agrarische natuurcollectieven krijgen bijvoorbeeld subsidie voor het verschralen van de grond voor natuurontwikkeling, maar bij het baggeren door HDSR, wordt dat op hetzelfde perceel gegooid. In de Waterwet staat immers dat aangrenzende eigenaren van een watergang verplicht zijn om de bagger te ontvangen op hun land. Dat is tegenstrijdig. Ook waren er veel opmerkingen dat er geen communicatie is wanneer en waar er gebaggerd wordt bij perceeleigenaren. Communicatie was eigenlijk een rode draad in alle gesprekken. Zo stoort men zich aan de beeldvorming dat boeren de oorzaak zijn van de slechte waterkwaliteit van de sloten, terwijl op de enkele plekken waar daadwerkelijk gemeten wordt door HDSR blijkt dat de waterkwaliteit van veel boerensloten goed is. Men pleitte voor meer metingen van nutriëntenverontreiniging en goede communicatie daarover met de boer zodat die dat kan verbeteren.
Positief vond men dat er geen beregeningsverbod nodig was geweest bij de droogte in zomer 2023 door de verantwoordelijkheid voor het afstemmen van beregenen aan fruittelers en melkveehouders zelf te geven.

Gemeenten blijken volgens aanwezigen vaker te zorgen voor riooloverstorten. Vaker dan in de vergunning is opgenomen. HDSR zou hierop scherper moeten controleren en handhaven. Tot slot gaf men de suggestie om de animo voor het melden van grondwateronttrekkingen te vergroten gepaard te gaan met een soort generaal pardon als je dit meldt voor datum X.

Lees meer

Meer nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring