
Waterschappen en democratie
Regelmatig schrijft een fractielid een persoonlijke blog naar aanleiding van een onderwerp dat haar of hem bezighoudt. Deze keer is Gerda Oskam weer aan de beurt.
Na een aantal natte jaren is het dit jaar weer flink droog. Zo droog dat al begin juli de Klimaatbestendige Water Afvoer (KWA) moest worden aangezet om zoet water naar het verdrogende, en verziltende westen van het land te brengen. Dat gaat via het gemaal De Aanvoerder in de Leidse Rijn bij De Meern (zie foto).
Op Droogte - HDSR is te lezen wat het waterschap doet om met droogte om te gaan. Daar is te lezen dat het waterschap oproept tot zuinig gebruik, een onttrekkingsverbod kondigt voor de droogtegevoelige flanken van de Heuvelrug en waar mogelijk water aanvoert vanuit de Lek.
Water Natuurlijk maakt zich binnen het waterschap al jaren had voor het omgaan met droogtes. Maar hoe? Woordvoerder waterbeheer Maarten Verkerk legt uit:
“We kunnen er niet om hen dat het klimaat verandert. Voor het waterbeheer betekent dat enerzijds een grotere kans op wateroverlast door piekbuien en lang aanhoudende regenperiodes. Anderzijds moeten we ons voorbereiden op droogteperiodes die langer duren, vaker voorkomen en meer impact hebben. We moeten op zoek naar een nieuwe balans.”
Water Natuurlijk is blij met wat we daar als coalitie aan doen, en denkt tegelijkertijd alvast verder vooruit richting toekomst:
2. Grondwater aanvullen en onttrekkingen beperken. Het grondwater, met name onder de Utrechtse Heuvelrug, is ons blauwe goud. Daar moeten we zuinig op zijn, zowel voor ons eigen drinkwater, als ook voor de landbouw en natuur die van grondwater afhankelijk zijn. In de samenwerking rond de Blauwe Agenda brengen we de opgave in beeld. Water Natuurlijk wil structureel financiering voor projecten die voortkomen uit de Blauwe Agenda. Volgens het ‘de gebruiker betaalt’ principe willen we dat grootverbruikers het meeste bijdragen. Dat kan ook, via een belasting waar de provincie over gaat: de grondwaterheffing.
3. Wateroverlast accepteren en functies aanpassen. Als laatste maatregel zullen we een bepaalde mate van wateroverlast moeten gaan accepteren. Hoe hoger het water om droogte tegen te gaan, hoe minder buffer er is om pieken op te vangen. Ook de functies in het gebied, of het nou woningen zijn of de landbouw, zullen beter moeten leren omgaan met de verandering van het klimaat. Water Natuurlijk kijkt dan ook met veel interesse naar de ontwikkeling van zogeheten natte teelten. We werden hier onlangs over bijgepraat bij en werkbezoek aan het Veenweide Innovatiecentrum.
Regelmatig schrijft een fractielid een persoonlijke blog naar aanleiding van een onderwerp dat haar of hem bezighoudt. Deze keer is Gerda Oskam weer aan de beurt.
Samen met andere leden van het Algemeen en Dagelijks Bestuur brachten Els Otterman, Martin Jansen en Gerda Oskam een werkbezoek aan het Veenweide Innovatie Centrum in Zegveld en een agrariër in Spengen. Bij die laatste bleek dat door de pilot om de grondwaterstand te verhogen, een hoopvolle halvering van de bodemdaling na 8 jaar kon worden geconstateerd en er meer weidevogels waren!
Op zaterdag 17 mei jl. vond in Bar Beton op station Utrecht Centraal het event Beat the Bias: Vrouwen en Water plaats. Tijdens deze bijeenkomst gingen bestuurders, experts en betrokkenen met elkaar in gesprek over de rol van vrouwen in het waterbeheer, in Nederland en wereldwijd.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
NieuwsbrievenDeze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring