Navigatie overslaan

Waterschappen en democratie

Regelmatig schrijft een fractielid een persoonlijke blog naar aanleiding van een onderwerp dat haar of hem bezighoudt. Deze keer is Gerda Oskam weer aan de beurt.

Onlangs las ik DE perfecte analyse over rol en toekomst van waterschappen in een interview met Hans Vollaard in H2O, het (digitale) bllad van de waterschapsector: "de politieke afweging is doorslaggevend". 

Bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben wij als grootste partij, bewust een brede coalitie door het midden gevormd met de 'flanken;' PvdD en BBB. En ja, er is discussie, maar ook onderling en wederzijds, respect en begrip voor sommige principiële verschillen van mening. Op deze manier doen we recht aan de uitkomst van democratische verkiezingen om alle belangen in onze samenleving goed te vertegenwoordigen. 

Zelf zie ik het als een voorbeeld voor de landelijke politiek. Niet alleen de korte termijn, maar vooral samenwerken aan de lange termijn leefbaarheid in onze Noordwest Europese delta vanuit verschillende politieke visies. Want natuurlijk wil iedereen droge voeten blijven houden en hun eigen bedrijf in het hier en nu blijven voortzetten. Maar hoeveel belastinggeld willen we hieraan uitgeven? Hoe maak je de afweging tussen investeren in het hier en nu en Nederland leefbaar houden voor mens en dier in een toekomst met steeds vaker en extremer weer? Hoe verdeel je de schaarste aan schoon en zoet water nu met name West-Nederland verzakt, verdroogt en verzilt? Het zijn allemaal politieke afwegingen voor investeringen van eenieders belastinggeld. 

Zelf ben ik lid van Water Natuurlijk vanuit D66. In mijn fractie zitten mensen die geen lid zijn van een politieke partij en ook mensen die lid zijn van GroenLinks. We onderhouden contact met onze politieke partijen in de provincies en gemeenten van ons gebied en ook met Volt Nederland dat Water Natuurlijk ondersteunt. In mijn 6-jarige ervaring als algemeen bestuurder heeft dit een echte meerwaarde. Zo hebben we kunnen bereiken dat de versterking van de Lekdijk bijvoorbeeld zoveel als mogelijk emissieloos gebeurt, met kranen op waterstof en andere innovatieve technieken. Maar Water Natuurlijk wil Nederland veiliger èn mooier maken met bloemrijke dijken met soorten die niet alleen steviger wortelen en dus de deklaag beter vasthouden, maar ook nog eens prachtig bloeien. Het is genieten als je over de dijk fietst, het is beter voor de biodiversiteit èn de waterkwaliteit. Misschien op korte termijn (iets) duurder, maar op langere termijn veel goedkoper en beter!

Ik weet nog niet of ik in 2027 me voor een 3e keer verkiesbaar wil stellen. Maar ik hoop dat GL-PvdA en Volt zich onder de Water Natuurlijk vlag zal willen blijven scharen. Dan kunnen we gezamenlijk gaan voor een toekomstbestendig waterbeheer voor burgers, agrariërs en bedrijven.

Tot slot, in ieder geval in mijn waterschap werken er hele fijne en zeer kundige ambtenaren. Het is van de overheden waar ik in gewerkt heb, verreweg de meest innovatieve en toekomstgerichte. Ik nodig jullie allen uit om eens te komen kijken/praten met deze belangrijke overheid!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring