Navigatie overslaan

Voorkeursalternatief Sterke Lekdijk traject Irenesluis - Culemborgse Veer vastgesteld

Het project Irenesluis – Culemborgse Veer is het zesde en laatste deeltraject van het programma Sterke Lekdijk dat door onze hoogheemraad Els Otterman binnen planning in de verkenningsfase is afgerond met een Voorkeursalternatief. Over het voorkeursalternatief Sterke Lekdijk traject Irenesluis - Culemborgse Veer had Water Natuurlijk, net als vele andere partijen, vooral veel woorden over. De discussie spitste zich toe op het fietsverkeer.

Het Voorkeursalternatief Sterke Lekdijk traject Irenesluis - Culemborgse Veer is een heel mooi voorstel met zeer complete stukken, duidelijke samenvatting van bv bewonersbijeenkomsten en doorkliklinkjes erin. Er is draagvlak voor van omwonenden en er is mooie balans gekozen diverse opties voor het Voorkeursalternatief. Ook is er veel aandacht voor de cultuurhistorie, zoals het herstel voor dijkpalen en het Wiel 'van Noord'.

De kosten blijven echter zorgen baren. Op verzoek van Water Natuurlijk zijn de kwartaalrapportages weer teruggekeerd om meer grip te kunnen houden op de kosten. Hoogheemraad Els Otterman legde aan het nieuwe Algemeen Bestuur uit dat HDSR de eerste is die de versterking van de Lekdijk in de verkenningsfase heeft afgerond. In 2017 zijn er nieuwe normen vastgesteld waar de dijken in Nederland in 2050 ivm de klimaatverandering, aan moeten voldoen. De rekenregels voor de kosten zijn ook in 2017 opgesteld. Nu 6 jaar later leert HDSR als organisatie, maar ook het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). al veel geleerd over de rekenregels en hoe dit in de praktijk uitwerkt. Dit is nog los van de inflatie, stijging van de grondstofprijzen, enz. Rond de jaarwisseling jaar er overzicht van het hele traject, een evaluatie en een nieuwe kostenraming.

Voor Water Natuurlijk en voor vrijwel alle partijen was de onveiligheid voor fietsers en wandelaars op de Lekdijk een grote doorn in het oog. Water Natuurlijk, bij monde van Agaath Dekker-Groen in de vorige bestuursperiode en Gerda Oskam, in deze bestuursperiode, heeft al diverse keren aandacht hiervoor gevraagd en ook al twee moties erover ingediend die zijn aangenomen. Telkens stuit het echter op (financiële) problemen bij de gemeenten als wegbeheerder. Er lijkt echter bij vele maatschappelijke organisaties en in gemeenteraden steun voor het investeren in de fietsveiligheid op de Lekdijk. Els Otterman zei nogmaals toe dat ze in gesprek zou gaan met de gemeenten over een veilig fietspad. Als Water Natuurlijk zouden we dit willen ondersteunen in onze oproep aan de raadsleden van de betrokken gemeenten om voor de fietsveiligheid op de Lekdijk geld uit te trekken bij de Begrotingsbehandeling 2014.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring